Algemeen

Hypotheekschuld na een overlijden

people-1394377_960_720

Partnercontent, geschreven door Lequal

Indien er een hypotheek is afgesloten en de persoon komt te overlijden, blijft de hypotheekschuld bestaan. Deze gaat over naar de erfgenaam en die is dan ook verantwoordelijk voor de doorbetaling van de hypotheeklasten. De bank klopt dan doorgaans aan bij de echtgenoot of geregistreerd partner. Of, als die er niet is en er zijn wel kinderen, komt bij de erfgenamen uit.

Indien een erfenis is aanvaard, is daarmee ook sprake van het aanvaarden van de hypotheek. Daaruit volgt de verplichting om de lasten te blijven voldoen. Dat geldt overigens ook voor andere lasten, zoals de waterrekening en kosten voor gas en licht.

Financiële situatie nabestaanden

Het komt regelmatig voor dat er een hypotheek op basis van inkomens van beide partners is afgesloten. De hypotheeklasten zijn prima te betalen, maar de vraag is of dat na het overlijden van een van de partners ook nog zo is. Dat is vaak niet het geval, want er valt een inkomen weg op basis waarvan de hypotheek in het verleden wel is berekend.

De achterblijvende partner kan dan te maken krijgen met de betaling van de hypotheeklasten. Indien er geen oplossing is en het inkomen is blijvend ontoereikend, moet het huis wellicht in de verkoop. Dat is uiteraard niet wenselijk en vooral ook niet als er sprake is van een achterblijvende partner met kinderen. Deze situatie is te voorkomen als er gekozen is voor de combinatie overlijdensrisicoverzekering en hypotheek.

Hypotheek met overlijdensrisicoverzekering geeft rust

Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) bij het aangaan van een hypotheek geeft rust. Mocht er een overlijden plaatsvinden voor het einde van de hypotheeklooptijd, dan keert de ORV uit. Met deze uitkering is het mogelijk voor de nabestaanden om in het huis te blijven wonen en de hypotheeklasten te voldoen.

Diverse keuzes bij afsluiten ORV

Er zijn bij het afsluiten van een ORV verschillende keuzes te maken. Bijvoorbeeld als het gaat om de hoogte van het verzekerd bedrag, net als het bepalen van de looptijd. Overigens is het niet verplicht om bij een hypotheek een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, maar het is wel een verstandige keuze. In ieder geval als een van de partners na overlijden van de ander niet in staat is om de hypotheeklasten te blijven voldoen. Verder zijn er hypotheekaanbieders die bij het aangaan van een hypotheek wel een verplichting eisen.

Geen ORV afgesloten en partner overleden

Het is in veel situaties verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij een hypotheek. Als dat niet het geval is geweest, zijn er een aantal opties. Bijvoorbeeld als er voldoende spaargeld achter de hand is. Daarmee is het mogelijk om de hypotheek voor een deel of helemaal af te lossen. In veel gevallen is boetevrij aflossen na overlijden mogelijk. Is er geen spaargeld, dan is er een optie om een nieuwe hypotheek aan te gaan en daarmee de oude af te lossen. Ook is er nog een optie om de hoge rente op de hypotheek af te kopen zonder boete en de hypotheek tegen een lagere rente af te sluiten.

 

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/hypotheekschuld-na-een-overlijden/