Algemeen

Vier op de tien woningen kunnen niet van het gas af

gas

Netbeheerders zijn niet van plan om hun gasleidingen op te geven. “Zonder gas krijgen we de helft van de huizen op koude dagen niet warm. We hebben groen gas en waterstof nodig.’’ Dat melden het NOS en het Algemeen Dagblad.

”We gaan weliswaar van het aardgas af, maar we kúnnen niet zonder”, stelt Han Slootweg. Slootweg is directeur netstrategie bij netbeheerder Enexis Groep en hoogleraar Smart Grids aan de TU Eindhoven. Vooral in bejaarde woningen van voor 1980 is het nagenoeg onmogelijk om zonder cv-installatie een behaaglijk klimaat te scheppen, berekende de hoogleraar. “Of je moet een huis uit de jaren 30 geheel inpakken met een 15 centimeter dikke isolatielaag. En dan nog zijn er koude dagen dat het niet lukt.’’

Lees ook: Nieuwe huizen soms toch nog aangesloten op gas

Slootweg noemt het motto dat iedereen van het gas af moet, ongenuanceerd. “Als je met elektriciteit wil verwarmen, krijg je minder energie het huis in dan met gas. Via een gasleiding komt meer energie het huis in”, zei Slootweg vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

‘Gas is een aantal dagen per jaar echt nodig’

Huizen van voor 1980 zijn te slecht geïsoleerd om met een warmtepomp op temperatuur te krijgen, daar is stadsverwarming of gas voor nodig. Nieuwere huizen – vanaf 2000 – zijn prima elektrisch te verwarmen, die zijn goed geïsoleerd en de elektriciteitsnetten zijn er zwaarder uitgevoerd dan in bejaarde wijken.

In dichtbebouwde stedelijke omgeving is een warmtenet een goede oplossing. Slootweg: ”Maar 40 tot 50 procent van de woningen is wat ouder en ligt wat verder uit elkaar. Wij zijn ervan overtuigd dat een gasnet daar ook in de toekomst nodig blijft. Die woningen moeten goed geïsoleerd worden en een deel moet verwarmd worden met een warmtepomp en stroom uit zonnepanelen. Maar gas zal een aantal dagen per jaar echt nodig zijn.’’

Groen gas en waterstof

De directeur van Enexis Groep pleit niet voor het behoud van aardgas maar wil dat de bestaande aardgasleidingen in de toekomst gebruikt worden voor duurzame energie: groen gas (van biologische herkomst) en waterstof. Groen gas kan al door de huidige gasleidingen, voor waterstof zijn bij oude leidingen her en der aanpassingen nodig, Zo moeten koppelingen extra worden gezekerd, omdat waterstofmoleculen kleiner zijn dan gasmoleculen. Ook moeten gasmeters mogelijk worden aangepast.

Slootweg wijst erop dat het 125.300 kilometer lange netwerk van gaspijpen in de bodem kwalitatief heel goed is en grotendeels al geschikt is voor waterstof. In Lochem werkt Liander aan een proef waarbij waterstof door de gasleidingen gaat naar een aantal monumentale huizen waar een warmtepomp of stadsverwarming geen optie is. Die huizen krijgen een voor waterstof geschikte cv-ketel en het gasfornuis wordt vervangen door een inductiekookplaat.

Netbeheerders investeren nog fors in gas

Ook andere netbeheerders pleiten in het AD voor behoud van het gasnet. ‘We moeten van het gas af!’ is het motto in de klimaatdiscussie. Netbeheerders Enexis, Liander en Stedin geloven niet dat dat mogelijk is. Gas komt bij bijna 90 procent van de huizen binnen. Het gasleidingnetwerk staat nog voor miljarden euro’s op de balans en netbeheerder investeren zwaar in gas. Enexis bijvoorbeeld besteedt dit jaar 228 miljoen euro aan onderhoud en vervanging van het gasnetwerk. Niet om tot in de eeuwigheid aardgas door te pompen, maar wel voor groen gas en op termijn waterstof.

Lees ook: Cv-ketel blijft populair, hybride verwarmen in opkomst

Slootweg: “Het is echt verstandig om het gasnet te handhaven, zeg dat de helft van de woningen een gasaansluiting houdt. Ik geloof er niet in dat we over enkele decennia met gas zijn gestopt en die leidingen uit de grond hebben getrokken.’’

Hybride ketel mét zonnepanelen

Nederland wil de energietransitie in 30 jaar voltooien. Dat lijkt ver weg, maar sommige wijken krijgen de komende jaren al te maken met veranderingen. Als de cv-ketel nu kapot gaat, is aanschaf van een nieuw exemplaar niet de verstandigste oplossing. Enexis adviseert een hybride ketel (elektriciteit én gas) gecombineerd met zonnepanelen.

 

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/vier-op-de-tien-woningen-kunnen-niet-van-het-gas-af/