Algemeen

VEH: stemming op de woningmarkt daalt verder

Eigen Huis Marktindicator

Ondanks de stijgende huizenprijzen daalt het consumentenvertrouwen in de woningmarkt. Dat blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. De stemmingsgraadmeter van de woningmarkt staat inmiddels op het laagste punt sinds de nadagen van de crisis in juni 2014.

In juni zakte de Eigen Huis Marktindicator van 98 naar 93 punten: 7 punten onder de neutrale waarde van 100. Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt daalt door de aanhoudende verwachting van oplopende hypotheekrente en dalende huizenprijzen. In maart was de waarde nog 106 punten.

Met de Eigen Huis Marktindicator meet Vereniging Eigen Huis iedere maand het vertrouwen van de consument in de woningmarkt. Deze indicator heeft een waarde tussen de 0 en de 200, waarbij de waarde 100 een ‘neutrale stemming’-waarde vertegenwoordigt.

Bron: VEH

Voorspellende waarde

De stemmingsindicator van Vereniging Eigen Huis heeft door de systematiek een voorspellende waarde van zes maanden. “Dat zou betekenen dat de woningmarkt over een half jaar de negatieve gevolgen van de coronacrisis daadwerkelijk gaat voelen. Wij zijn benieuwd of dat in deze uitzonderlijke tijden ook bewaarheid wordt”, zegt Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging van VEH.

De marktindicator is gebaseerd op een driemaandelijks voortschrijdend gemiddelde. In juni, de laatste maand van de huidige periode, steeg het vertrouwen weer wat. Stolwijk: “Dat  is een mogelijk signaal dat nu het dieptepunt is bereikt en dat een groeiend aantal mensen de omstandigheden ziet verbeteren om een huis te kopen. Maar of het consumentenvertrouwen daadwerkelijk herstelt, zal de volgende maanden moeten blijken.”

Oplopende rente, dalende prijzen

Hoewel de hypotheekrente stabiel laag is, verwachten steeds meer mensen de komende tijd een rentestijging. In april verwachtte 26% dat dit zal gaan gebeuren, in mei 36% en in juni dacht al 44% dat de hypotheekrente gaat oplopen.

Ook maken consumenten zich zorgen over dalende huizenprijzen. In april verwachtte nog maar 9% van de Nederlanders dat de prijzen gaan dalen, in mei was 17% die mening toegedaan. Afgelopen maand voorzag 20%  een omslag in de almaar oplopende huizenprijzen. ABN Amro zei deze week een stijging van 6% te verwachten en voor 2021 een daling van 2%.

Invloed coronacrisis neemt iets af

De coronacrisis bepaalt sterk de stemming op de woningmarkt, al neemt de invloed wel wat af. In juni antwoordde 70% van de respondenten dat hun stemming wordt beïnvloed door de crisis, in april was dit nog 83%. Vooral in de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is de invloed van corona nog sterk negatief.

Het percentage mensen dat het een ongunstige tijd vindt om een huis te kopen neemt de afgelopen maanden iets af, maar is met 36% nog ruim twee keer zo groot dan de groep die het een gunstig moment vindt om te verhuizen (17%). Bijna de helft van de respondenten is hierover neutraal gestemd.

Meer informatie over de Eigen Huis Marktindicator is te vinden op www.eigenhuis.nl/marktindicator.   

 

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/veh-stemming-op-de-woningmarkt-daalt-verder/