Algemeen

Ook bouw in Oost-Nederland slaat alarm om strengere geluidsnormen

strengere geluidsnormen

Bouwbedrijven, gemeenten en projectontwikkelaars in Oost-Nederland slaan groot alarm over de nieuwe, strengere geluidsnormen die eraan komen. In een brandbrief waarschuwen ze het kabinet dat de bouw van woningen in de knel komt. Dat meldt het AD.

Eerder deze maand sloegen brancheorganisaties en gemeenten in de Randstad al alarm.  Alleen al rond Schiphol dreigt de bouw van 380.000 woningen niet door te gaan vanwege de nieuwe, strengere geluidsnormen. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat ook grote delen van Flevoland, Overijssel en Gelderland in de vuurlinie liggen van de nieuwe normen. In totaal gaat het om de bouw van honderdduizenden nieuwe huizen.

De gemeenten Arnhem, Ede en Nijmegen zijn mede-ondertekenaars van een nieuwe brief aan de ministers Ollongren (wonen), Wiebes (economische zaken) en Hoekstra (financiën), waarin zij hun grote zorgen uiten.

Strengere geluidsnormen

De oorzaak voor het probleem is een voornemen van het kabinet om de geluidsnormen rond vliegvelden aan te scherpen. Dat betekent dat meer gebieden rond luchthavens het stempel ‘slecht leefklimaat’ of ‘zeer slecht leefklimaat’ krijgen, waardoor er niet gebouwd kan worden.

De nieuwe, strengere geluidsnormen maken deel uit van de nieuwe Omgevingswet die in 2022 van kracht wordt. De wet bundelt 163 wetten en regels voor de leefomgeving. Dat moet betere en snellere besluitvorming opleveren

‘Zoveelste nachtmerrie’

De bouwbranche denkt dat de gevolgen ervan zich kunnen meten met die van pfas en stikstof. Jurist Nicolette Zandvliet van de Nederlandse brancheorganisatie voor projectontwikkelaars Neprom spreekt van ‘de zoveelste nachtmerrie’.

Voorzitter Hans van Norel van Bouwend Nederland Regio Oost kan de impact niet precies inschatten: ,,Het gaat straks om heel veel woningen, maar hoeveel precies in Oost-Nederland, weten we niet. Dat onderzoeken we.”

Tekort alleen maar opgelopen

De bouwsector wijst op het enorme woningtekort dat er nu al is. Naar schatting zijn er al 330.000 woningen te weinig. Dat tekort is het afgelopen jaar alleen maar verder opgelopen. Eerst kregen de bouwers te maken met stilgelegde projecten als gevolg van strengere stikstof- en PFAS-regels. ,,En daar kwam de coronacrisis nog overheen’’, zegt een woordvoerder van Bouwend Nederland tegen het AD.

 

 

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/ook-bouw-in-oost-nederland-slaat-alarm-om-strengere-geluidsnormen/