Betaalbare woning voor Jan Modaal steeds verder uit zicht

Het wordt steeds lastiger voor Jan Modaal om een betaalbare woning te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van De Hypotheker. Vooral voor éénverdieners met een modaal inkomen (36.500 euro per jaar) is het woningaanbod in vergelijking met een jaar geleden sterk gedaald. 

Volgens De Hypotheker was vorig jaar 6,3% van betaalbare woningen beschikbaar voor deze groep éénverdieners. Dat percentage is dit jaar met liefst een kwart gedaald naar 4,7 procent. Deze inkomensgroep heeft de meeste kans om een geschikte woning te vinden in Groningen, Drenthe en Limburg. Toch is daar ook het aanbod ten opzichte van vorig jaar krapper geworden. In de grote steden is het Jan Modaal nog lastiger om een betaalbare woning te vinden. Zo is in Utrecht slechts 1,5 procent van de woningen beschikbaar en in Eindhoven 1,8 procent.

Lees verder onder de infographic

Tweeverdieners

Ook voor tweeverdieners met een modaal inkomen is de situatie op de woningmarkt verder verslechterd. Zij komen in aanmerking voor 32 procent van het totale woningaanbod. Dat was vorig jaar nog 35 procent. Ook in dit segment blijkt dat men het makkelijkst in de noordelijke provincies (Groningen en Friesland) en in het zuiden (Limburg) aan een woning kan komen dat binnen het budget past. In Rotterdam komt een stel met een modaal inkomen voor drie op de 10 woningen in aanmerking. In Amsterdam en Utrecht heeft men de minste slagingskans.

De Hypotheker is in haar onderzoek uitgegaan van het volgende rekenmodel: Met een modaal salaris van 36.500 euro kan een alleenstaande een hypotheek krijgen van ongeveer 169.000 euro. Voor een modaal inkomen voor tweeverdieners ging De Hypotheker uit van 61.000 euro (36.500 + 24.500 euro). Hiermee is het mogelijk een hypotheek te krijgen van zo’n 297.000 euro. Bij de berekening van de maximale leensom nam het hypothecaire adviesbureau een rentepercentage van 1,25 procent op basis van een 10-jaars rente met NHG. Naar aanleiding van deze berekeningen heeft De Hypotheker een selectie gemaakt van alle woningen die op dit moment in Nederland te koop staan. Verder bracht ze in kaart voor hoeveel woningen van het totale huizenaanbod alleenstaanden en tweeverdieners met een modaal inkomen in aanmerking komen.

De Hypotheker: “Uitzichtloze situatie”

“Het is zorgwekkend dat de mogelijkheden van huizenkopers met een modaal inkomen niet zijn verbeterd. Sterker nog: de positie van met name alleenstaande huizenkopers is in sommige provincies vrijwel uitzichtloos, terwijl deze groep woningzoekenden alleen maar groeit”, liet Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker, eind vorig jaar al weten. “Weliswaar neemt door de coronacrisis het woningaanbod iets toe omdat beleggers terughoudender zijn en minder expats zich op de woningmarkt begeven. Echter de middeninkomens plukken hier niet de vruchten van. Daarom is het cruciaal dat men voldoende investeert in de doorstroming op de woningmarkt en de woningvoorraad. Onder meer door nieuwbouw in een betaalbare prijsklasse te stimuleren.”

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/betaalbare-woning-jan-modaal-uit-zicht/