Gemiddelde woningprijs stijgt het hardst in Groningen

Groningen

In de provincie Groningen steeg de gemiddelde woningprijs het afgelopen kwartaal het hardst van alle provincies, met 10,3 procent op jaarbasis. Dat blijkt uit cijfers van technologiebedrijf Calcasa.

In de gemeente Westerwolde (Oost-Groningen) steeg de woningprijs met 11,2 procent jaar op jaar. Dit is de hoogste prijsontwikkeling van alle gemeenten in Nederland (met meer dan 5.000 koopwoningen).

Groningen vijf keer in top-10

Er staan in totaal vijf Groningse gemeenten in de top 10 gemeenten met de hoogste prijsontwikkeling in Nederland: Westerwolde, Delfzijl, Oldambt, Stadskanaal en Het Hogeland. De stad Groningen staat volgens het kwartaaloverzicht van Calcasa op de 25ste plek met een prijsstijging van 10,1 procent en een gemiddelde woningprijs van 251.000 euro.

Lees verder onder het kaartje

Vier grote steden: Utrecht hoogste prijsstijging

Van de vier grote steden heeft Utrecht met 10,7 procent de hoogste prijsstijging, gevolgd door Den Haag en Rotterdam met respectievelijk 10,0 procent en 9,4 procent. Daarmee staat Utrecht op de achtste plaats in de top 10 gemeenten met de hoogste prijsontwikkeling. In Amsterdam was de gemiddelde prijsstijging slechts 6,5 procent en valt net buiten de top 10 gemeenten met de laagste prijsontwikkeling in het afgelopen jaar.

Aanbod daalt verder, verkopen blijven stabiel

Het jaarlijkse aantal verkopen is in zes jaar gestegen van 137.000 naar 275.000 woningen. Het aanbod daalde in zes jaar van 266. 000 naar 68.000 woningen. De marktliquiditeit (verhouding tussen te koop staand en jaarlijks verkocht) heeft een factor 0,2 in Nederland. De vraag naar woningen blijft dus groot en het aanbod blijft daarbij achter.

Lichte verbetering betaalbaarheid

Volgens Calcasa is er een lichte verbetering in de betaalbaarheid: 13,6 procent van het netto maandinkomen wordt nu uitgegeven aan netto woonlasten, tijdens de piek in 2008 was dit 27,0 procent. De relatief goede betaalbaarheid is vooral het gevolg van de huidige lage hypotheekrente.

Voor het derde kwartaal van 2020 verwacht Calcasa een woningprijsontwikkeling op jaarbasis van +9,0 procent.

Lees ook: Koopsom in afgelopen vijf jaar met helft gestegen

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/gemiddelde-woningprijs-stijgt-het-hardst-in-groningen/