MKB onderschat cyberrisico

Het MKB onderschat het risico van cyberaanvallen. Het is een misvatting dat cybercriminelen zich voornamelijk richten op grote ondernemingen, vindt Bert-Jaap van de Weg van SiriusPro.

Partnercontent van SiriusPro

Twee van de drie cyberaanvallen zijn gericht op het MKB. Het is volgens Bert-Jaap van de Weg van SiriusPro dan ook een misverstand dat cybercriminelen zich voornamelijk richten op grote ondernemingen. “Wat je regelmatig tegenkomt, is dat MKB-bedrijven de cybersecurity beperkt op orde hebben en zich (ten onrechte) veilig wanen. Dit maakt deze bedrijven extra kwetsbaar. Risico-experts beschouwen cybercrime al geruime tijd als één van de grootste risico’s in het bedrijfsleven.”

Als het aan Van de Weg ligt, is bewustwording op het gebied van cybersecurity erg belangrijk. “Je hoort helaas te vaak dat ondernemers achteraf pas beseffen hoe groot de (financiële) gevolgen kunnen zijn.”

Kans op brand is kleiner

Wat zouden bedrijven tenminste moeten doen om de cyberrisico’s te beperken?. Hierbij kan men denken aan adequate antivirussoftware, firewalls, systeemupdates en dagelijkse back-ups. Ook risicoanalyses en medewerkersprotocollen kunnen helpen om het risico te beperken.

Bert-Jaap van de Weg vergelijkt het cyberrisico regelmatig met het brandrisico. “Voor het brandrisico installeren we rookmelders, een brandalarm en blusapparatuur. Dit terwijl de kans op brand doorgaans kleiner is dan op een hack of datalek. Het is dan ook aan te bevelen om het cyberrisico serieus te nemen en hier op dezelfde manier mee om te gaan als met het brandrisico. Oftewel: maak het cybercriminelen lastig om uw bedrijf aan te vallen”.

Daarnaast kan een adequate cyberverzekering in deze tijd niet meer ontbreken. SiriusPro ziet het als serviceprovider in onder andere aansprakelijkheidsverzekeringen als haar taak om bedrijven hierin mee te nemen. Bij aanvragen voor beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen neemt SiriusPro -vanwege de samenhang- in veel gevallen een optie op om ook het cyberrisico af te dekken.

Inventarisatie, vergelijking en advies

SiriusPro helpt bedrijven en verzekeringsadviseurs graag met de inventarisatie, de vergelijking en het advies met betrekking tot onder andere cyberverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekeringen voor de zakelijke markt, ook in samenwerking met de vertrouwde verzekeringsadviseur. “Deze materie is complex en wordt het best bediend vanuit of in samenwerking met een specialist.”

Om het belang van een goede combinatie van een aansprakelijkheidsverzekering en cyberverzekering te onderstrepen, heeft SiriusPro een BAV-Collectief voor Vastgoeddeskundigen (Makelaar OZ, Taxateurs OZ, etc) geïntroduceerd waarin standaard en zonder aanvullende premie een cyberverzekering is opgenomen.

Bijzonderheden BAV-Collectief voor Vastgoeddeskundigen

Vastgoeddeskundigen kunnen eenvoudig hun (verplichte) lopende BAV-polis omzetten en profiteren hierbij van 15% premievoordeel o.b.v. huidige polis, een kosteloze  cyberdekking, ruime verzekeringsvoorwaarden en standaard inloopdekking. Deze voordelen gaan samen met de kwaliteit van o.a. eigen juristen en de ervaring van voormalig managers van Schouten Insurance. Meer informatie of aanmelden op de website van SiriusPro.

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/mkb-onderschat-cyberrisico/