Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten bij het verhuren van vastgoed?

verhuren van vastgoed

Bij het verhuren van vastgoed dient met verschillende belangrijke zaken rekening te worden gehouden. Het afsluiten van verzekeringen is hier een goed voorbeeld van. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de dekking van een inboedelverzekering bij de verhuur van een woonhuis? Hoe zit het met de opstalverzekering?

Partnercontent van Lequal

Een inboedelverzekering geldt doorgaans alleen voor het privégebruik van vastgoed. Een huurder zal deze verzekering hierdoor zelf af moeten sluiten. Een opstalverzekering kan vooraf wel worden afgesloten bij de verhuur van een pand. Houd er hierbij wel rekening mee, dat er mogelijk restricties worden gesteld aan de verhuur van een woning of appartement. Neem deze vooraf goed door!

In dit artikel lees je meer over de noodzaak van het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering bij het verhuren van vastgoed. Is dit type verzekering noodzakelijk? Waarop moet je letten bij het afsluiten van deze verzekering voor bedrijven?

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven afsluiten

Zowel bij de verhuur van een woning als particulier, als ook bij de verhuur van vastgoed als vastgoedbeheerder word je gezien als bedrijf. Een eventuele particuliere aansprakelijkheidsverzekering geldt dus niet voor conflicten over een verhuurde woning. Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven is sterk aan te raden. Er kunnen gedurende de verhuur van het vastgoed conflicten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan lichamelijk letsel bij een huurder, als gevolg van een dakpan die van het dak waait. Ook kan er sprake zijn van vochtschade aan persoonlijke documenten, als gevolg van bijvoorbeeld een lekkende leiding. In dergelijke gevallen wil je goed verzekerd zijn.

Online een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Net als voor het afsluiten van verschillende andere verzekeringen, kan ook een aansprakelijkheidsverzekering online worden afgesloten en vergeleken. Door de verzekering bij verschillende aanbieders te vergelijken, vind je de verzekering die het beste bij jouw situatie past. Kijk niet alleen naar de te betalen premie van de verzekering, maar ook naar de dekking hiervan. Zeker wanneer je een groot aantal panden te huur aanbiedt en daarmee een groter risico loopt op conflicten.

Verzekeringen die zijn aangepast op de branche

Onder anderen Nationale Nederlanden past haar aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven aan op de risico’s die men binnen een bepaalde branche loopt. Het risico van een timmerman is immers anders dan dat van een winkelier of een vastgoedbeheerder. Het fijne van dit type verzekering is dat je niet betaalt voor een dekking waar je in geen geval gebruik van zult maken! Na het invoeren van je gegevens in de vergelijkingstool op de website van deze verzekeraar vind je de exacte dekking. Lees de polisvoorwaarden altijd nauwkeurig door, alvorens je een verzekering afsluit.

Schade die op de ingangsdatum niet bekend was

Het kan voorkomen dat er bij het afsluiten van een verzekering al sprake is van schade aan het vastgoed. Denk nog eens aan de reeds geïntroduceerde lekkage. Vaak speelt een lekkage pas op als het vocht al in de wanden van de woning getrokken is. Om te voorkomen dat de aansprakelijkheidsverzekering schade die voortkomt uit deze lekkage niet dekt, is het belangrijk om te kijken naar de dekking bij schade die op de ingangsdatum nog niet bekend was. Je wilt er zeker van zijn dat ook de schade door deze al bestaande lekkage gedekt wordt. Uiteraard geldt die dekking alleen, wanneer je nog niet op de hoogte was van de lekkage en de aanwezigheid hiervan niet had kunnen weten.

 

 

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/aansprakelijkheidsverzekering-afsluiten-bij-het-verhuren-van-vastgoed/