Algemeen

Europese Commissie komt met ‘renovatiegolf’ voor huizen vanwege klimaat

renovatiegolf Europese Commissie

Miljoenen slecht geïsoleerde huizen en kantoren in Europa moeten versneld worden gerenoveerd omwille van het klimaat. Dit meldt de Europese Commissie.

Het gaat volgens de NOS in totaal om 35 miljoen panden die in de komende tien jaar moeten worden opgeknapt, zodat aan de doelstellingen voor energiebesparing en CO₂-uitstoot kan worden voldaan. Het plan levert volgens de Commissie 160.000 groene banen op.

Renovatiegolf onderdeel van Green Deal

Het is voor het eerst dat Brussel met plannen komt voor renovatie van oude huizen in de lidstaten. De aangekondigde ‘renovatiegolf’ maakt onderdeel uit van de zogenoemde Green Deal van Eurocommissaris Frans Timmermans. Het gaat niet alleen om isolatie, maar ook bijvoorbeeld over het plaatsen van zonnepanelen en het aanbrengen van dubbelglas.

Op dit moment is de uitstoot door woningen en gebouwen in Europa volgens Timmermans ruim 36 procent van het totaal. “Dus als je dat kunt reduceren door renovatie is dat een enorme winst.” Tegelijk is het volgens Timmermans goed voor de werkgelegenheid.

Kosten 300 miljard euro per jaar

De plannen kosten bijna 300 miljard euro per jaar, waarvan een deel door Brussel wordt gefinancierd. Om dat te kunnen betalen, gaat de Europese Investeringsbank er samen met de Commissie een groot programma voor ontwikkelen. Ook zijn veel banken en private financiers volgens Timmermans geïnteresseerd om hier geld in te steken, omdat het om relatief veilige investeringen gaat.

Gevolgen voor Nederland

Ook voor Nederland zullen de plannen gevolgen hebben. Alle woningen hier hebben een energielabel, van het zeer zuinige A tot het minst zuinige G. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PLB) heeft maar een minderheid van 18 procent van de woningen in Nederland de zuinige labels A of B. Door renovatie is dan ook veel winst te behalen.

Geen uitstel voor nieuw energielabel

Als bijvoorbeeld alle woningen met isolatiemaatregelen naar tenminste label B gebracht zouden worden, is een besparing van 23 procent op het aardgasverbruik voor verwarming mogelijk, berekende het PBL op verzoek van de NOS. Dit leidt tot 3,4 megaton minder CO2-uitstoot.

Maar, aldus PBL, het is nog maar de vraag of het verstandig is om alle woningen naar label B te brengen, omdat dit relatief duur is. Een andere optie kan zijn om alle woningen met de laagste labels naar tenminste D te brengen en aardgas te vervangen door duurzame energie.

Voorbeeldwijk in Veghel

Een voorbeeld van een wijk die op dit moment al wordt aangepakt, is De Leest in Veghel. 148 woningen worden hier in één klap van label D naar label A gebracht. De huizen krijgen vloer- en dakisolatie, mechanische ventilatie, zonnepanelen en gevels worden in hun geheel vervangen. Intussen kunnen de bewoners er gewoon blijven wonen.

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/europese-commissie-komt-met-renovatiegolf-voor-huizen-vanwege-klimaat/