Algemeen

Hypotheek oversluiten: wanneer is het verstandig?

hypotheek oversluiten

Uit cijfers van De Hypotheker blijkt dat steeds meer mensen een graantje willen meepikken van de lage rente. De stand van de hypotheekrente is al een tijd historisch laag. Hierdoor is het voor veel mensen een optie om een lagere rente te krijgen op de hypotheek en dus lagere maandlasten. Maar wanneer is het verstandig om de hypotheek over te sluiten?

Partnercontent van Pricewise

Of het verstandig is om de hypotheek over te sluiten, hangt af van de opbrengsten en de kosten. Met de nieuwe hypotheek moeten de maandelijkse kosten uiteraard lager uitkomen. Het kan echter ook zo zijn dat het netto geld kost, ondanks de lagere rente. Bij oversluiten komen namelijk altijd kosten kijken.

Taxatiekosten

Waar energie vergelijken een eenvoudige manier is om de maandlasten omlaag te krijgen, is dit in het geval van de hypotheek wat complexer. Het oversluiten van een hypotheek betekent namelijk dat de huidige hypotheek beëindigd wordt en er een nieuwe hypotheek wordt afgesloten. Hiervoor moet het huis getaxeerd worden, waar taxatiekosten bij komen kijken. De bank wil altijd weten hoeveel een huis waard is. Dit heeft invloed op de maximale lening, de risicoklasse en het bedrag dat aflossingsvrij geleend mag worden. Doordat de rente al een tijd historisch laag staat, kan dit zeker een goede stap zijn.

Notariskosten

Een nieuwe hypotheek moet geregeld worden bij de notaris. Ook hier komen kosten bij kijken, evenals voor advies- en bemiddelingskosten. Omdat er nogal wat komt kijken bij het oversluiten van de hypotheek, is het doorgaans verstandig om een hypotheekadviseur in te schakelen.

Oversluitboete

Tenslotte zijn er nog kosten in de vorm van de oversluitboete. Deze boete wordt berekend door de huidige bank, wanneer mensen een hypotheek oversluiten voordat de rentevaste periode is afgelopen. Dit mogen de banken doen, omdat in dit geval het contract met de bank wordt verbroken. Hierdoor loopt de bank inkomsten mis, want de afspraak was dat er tot een bepaalde afgesproken datum rente betaald zou worden over de hypotheek.

De kosten hiervoor zijn afhankelijk van diverse factoren. Het niet oversluiten van de hypotheek kost veel Nederlanders geld en dit is zonde, want door de juiste keuze te maken is het mogelijk om maandelijks veel geld te besparen op de vaste lasten.

Oversluitkosten meefinancieren

In veel gevallen is het mogelijk om de oversluitkosten mee te financieren in de nieuwe hypotheek. De kosten worden dan niet in één keer betaald, maar meegenomen in het verschuldigde bedrag aan de nieuwe bank.

Daarnaast zijn oversluitkosten fiscaal aftrekbaar, waardoor deze lager uitkomen dan het op het eerste gezicht lijkt. Het oversluiten van een hypotheek is in veel gevallen minder complex dan het lijkt, maar het is belangrijk om vooraf voldoende informatie in te winnen en indien nodig professionele hulp in te schakelen.

 

 

 

 

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/hypotheek-oversluiten-wanneer-is-het-verstandig/