Algemeen

Vierhonderd studentenwoningen in een half jaar in Utrecht

studentenwoningen

Op het Science Park in Utrecht zijn in een half jaar tijd vierhonderd studentenwoningen gebouwd. De investeringskosten van de tijdelijke woningen liggen rond de 28 miljoen euro. Het complex, onder de naam Campus USP 030, staat er volgens afspraken voor de komende vijftien jaar.

Partnercontent van Pricewise

De zelfstandige woonstudio’s zijn drie bij zes meter groot en zijn voorzien van een eigen badkamer, toilet en een keukentje. Binnen het complex zijn voorzieningen als een fietsenstalling, wasserette, binnentuin, centrale hal, ontmoetingsruimten en studieplekken aanwezig. De studentenwoningen zijn niet alleen gestoffeerd maar ook gemeubileerd. Nieuwe studenten kunnen dus direct hun nieuwe woonruimte betrekken.

Energievergelijker invullen

Het enige dat de studenten nog hoeven te doen is een energievergelijker invullen, de gewenste verzekeringen afsluiten en ze zijn klaar om de nieuwe studentenwoning te betrekken. De energiekosten zullen meevallen door de aanwezigheid van een warmtepomp en zonnepanelen voor het hele complex. Doordat de huur onder de sociale huurgrens ligt, is het voor studenten mogelijk om huursubsidie aan te vragen.

Samenwerking

Voor het snelbouwproject gingen Camelot vastgoed Nederland BV en Jan Snel Holding BV de samenwerking aan binnen Camelot Campus Uithof 030 BV. Op 6 januari 2020 werd de eerste paal geslagen en de betonnen fundering voor de eerste module werd ruim 6 weken later geplaatst. De volgende modules volgden in een rap tempo, met zestien per dag.

De woonmodules zijn nagenoeg kant-en-klaar, werden met een trailer aangevoerd en vervolgens op de fundering gehesen en gekoppeld. Eind maart stonden deze op hun plek en was het tijd om te starten met de afwerking van de studentenwoningen en het omliggende terrein. Begin juni werd de eerste huurder verwelkomd.

Lees verder onder de video

Prefab-woonmodules

Door de prefabricage van de woonmodules was het mogelijk om zo snel te werken. Dit werd gedaan in de eigen fabriekshallen van Jan Snel in Montfoort. Zodra het contract was getekend, begon de partij met de voorbereidingen. Al zeer vroeg in het traject worden alle benodigde onderdelen in huis gehaald en gaat Jan Snel van start met de woonmodules, zoals het lassen van de staalconstructies, het storten van betonvloeren, plaatsen van wanden, bedrading en leidingen aanbrengen en ga zo maar door.

De woonmodule die klaar is voor transport is helemaal compleet met keukenblok, badkamer en toilet en vloerbedekking en kan zo naar de bouwplaats worden vervoerd.

Duurzaam bouwen en wonen

Daarnaast is er de nodige aandacht voor duurzaam bouwen. Het bedrijf kent nauwelijks stikstofproblemen, omdat de meeste bouwactiviteiten plaatsvinden in de fabriek. Hiervoor is al een vergunning aanwezig. Ook worden elektrische bovenloopkranen ingezet en het bouwafval waar mogelijk hergebruikt om de impact op het milieu te minimaliseren. De woonmodules zelf voldoen aan een epc van 0,4 vanwege de zonnepanelen op het dak, een warmtepompinstallatie en goede isolatie.

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/vierhonderd-studentenwoningen-in-een-half-jaar-in-utrecht/