Hypotheekomzet in derde kwartaal 26% hoger dan vorig jaar

hypotheekomzet

De hypotheekomzet groeide in het derde kwartaal van 2020 naar een totale omzet van 41 miljard euro. Dat is een toename van 26% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019. Dat constateert consultancybureau IG&H.

Het aantal verstrekte hypotheken stijgt volgens IG&H met 22% naar 120.000. Ook ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020 zet de stijging door: de hypotheekomzet is ruim 8% hoger en het aantal hypotheken stijgt met 5%.

“Alles wijst erop dat we afstevenen op een jaar met de hoogste hypotheekomzet ooit.”

De markt stijgt onder alle type sluiters, maar opvallend is dat juist de aankoopmarkt, zowel bij starters als doorstromers, de grootste groei laat zien.

Ook de aankoopmarkt richting een record

Joppe Smit van consultancybureau IG&H: “De coronacrisis lijkt een boost aan de hypotheekmarkt te geven. We zagen vorig kwartaal al een historisch grote groei onder over- en bijsluiters, en dit kwartaal gaat ook de aankoopmarkt richting recordhoogte.” Smit vervolgt: “Alles wijst erop dat we afstevenen op een jaar met de hoogste hypotheekomzet ooit”.

De gemiddelde hypotheeksom steeg met +2,8% ten opzichte van vorig kwartaal naar 342.000 euro. Voor over- en bijsluiters was de stijging 3,8% ten opzichte van het tweede kwartaal, voor starters en doorstromers was dit ruim 2%.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Weer nieuwe laagterecords voor hypotheekrente

Hypotheekomzet over- en bijsluiters 16 miljard euro

De hypotheekomzet van over- en bijsluiters ging in het derde kwartaal van 2020 opnieuw omhoog naar 16 miljard euro. Wel is de stijging van deze groep ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020 met 5,2% relatief beperkt, terwijl starters (+13,1%, €8 mld.) en doorstromers (+8,8%, €17 mld.) juist harder stijgen.

“We zien weer een flinke toename van het aantal huizenkopers. Nu mensen noodgedwongen steeds meer tijd thuis doorbrengen, is dat voor mensen mogelijk zelfs aanleiding om de stap naar een nieuw huis te zetten. De cijfers laten in ieder geval weinig terughoudendheid door corona zien. Daar profiteert de hypotheekmarkt van”, zegt Smit.

Marktaandeel verzekeraars onder druk

Het marktaandeel van de verzekeraars daalde in het afgelopen kwartaal met 2,5 procentpunt flink naar 11,8%. Buitenlandse partijen stijgen sterk (+1,9 procentpunt). Het aandeel van banken herstelt zich enigszins ten opzichte van de daling eerder dit jaar (+0,8 procentpunt) en komt uit op 56,6%. ING passeert ABN Amro in de top 10 van marktaandelen en staat nu op positie 2.

Lees ook: Marktaandeel hypotheken grootbanken bereikt historisch dieptepunt

 

 

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/hypotheekomzet-in-derde-kwartaal-26-hoger-dan-vorig-jaar/