Ouderen willen zelf woningen bouwen

seniorenwoningen

Een groep gepensioneerden in Abcoude probeert al jaren voor zichzelf een appartementencomplex met seniorenwoningen te bouwen. Tot nu toe zonder succes.

Het leek zo mooi. Een speciaal appartementencomplex voor ouderen, waar ze een beetje op elkaar kunnen letten en niet eenzaam oud hoeven te worden. Al vier jaar proberen Bart Bakers (72), zijn vrouw Tessa IJzermans (69) en vijf andere gepensioneerden groen licht te krijgen voor de bouw van zo’n complex met twaalf tot 24 woningen in Abcoude, maar tot nu toe zonder succes, blijkt uit een reportage van het FD.

Seniorenwoningen rond €350.000

Hoewel ze nog kwiek zijn, willen ze met het oog op ‘later’ verhuizen naar een gelijkvloers huis. Daarbij willen ze wat geld vrijspelen voor hun pensioen door kleiner te gaan wonen. Jun eengezinswoningen willen ze verruilen voor appartementen van rond de €350.000. Aanvankelijk waren ze niet van plan die woningen zelf te bouwen. Maar die zijn er niet in Abcoude, waar ze graag zouden willen blijven. Zo ontstond het idee om dan zelf maar iets te bouwen. In verschillende gemeenten bestaan al van die ouderenhofjes, die op initiatief van bewoners zijn gebouwd.

Dicht bij de winkels

De gemeenteraad juichte hun initiatief toe. ‘We werden overal onthaald met koffie en koekjes’, maar daar bleef het bij. Ambtenaren wezen hen erop dat er geen bouwgrond is, in ieder geval niet van de gemeente zelf. Bakers, IJzermans en hun metgezellen lieten zich echter niet uit het veld slaan. Ze gingen op zoek naar potentiële bouwgrond. Toen die eenmaal gevonden was, gingen ze praten met de ontwikkelaar van wie de grond was. En tot hun opluchting wilde die wel een kaveltje voor hen reserveren in zijn plannen. Dicht bij de winkels in het centrum.

Inmiddels heeft de gemeente de groep echter laten weten dat de grond niet bebouwd mag worden. Wethouder Rein Kroon heeft de groep van Bakers als alternatief op een ander stuk grond gewezen, tegen de Rijksweg aan. ‘Die grond is op zich ook niet van ons, en ligt ook buiten de rode contour, maar daar zien we wel kansen om de provincie en ontwikkelaar ervan te overtuigen om er woningen voor deze groep ouderen te realiseren.’ Maar Bakers en de zijnen vinden dit geen acceptabel alternatief. ‘Dat is veel te ver van de voorzieningen. Daar willen we niet wonen.’

Breed probleem

Het gebrek aan geschikte woningen voor ouderen speelt niet alleen in Abcoude. Ouderen blijven zodoende in hun eengezinswoning zitten. Volgens ouderenbond Anbo is de woningmarkt nog te veel gericht op eengezinswoningen. Volgens Anbo zijn er momenteel 80.000

Maar ouderen hebben niet alleen behoefte aan hofjeshuizen, denk ook aan woningen met iets ruimere badkamers, zodat de thuiszorg gemakkelijk z’n werk kan doen of gelijkvloerse huizen, en altijd dichtbij de apotheek en winkels. Volgens Anbo moeten er zo’n 80.000 woningen voor ouderen bijgebouwd worden.

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/ouderen-gaan-zelf-woningen-bouwen/