Beleggingen in woningen bijna gelijk gebleven in 2020

woningbeleggingen

In 2020 is er in totaal voor €7,3 miljard belegd in woningen. Dat is 3,5% minder dan in het jaar ervoor.

Dit blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur CBRE. Met een aandeel van 40,9% van de totale markt zijn woningbeleggingen nog altijd de grootste beleggingscategorie in vastgoed.

In totaal is er ondanks de coronacrisis in 2020 €17,9 miljard belegd in Nederlands vastgoed. Vergeleken met recordjaar 2019 (€21,6 miljard) is dit een daling van 17,2% – minder dan gedurende het afgelopen jaar werd verwacht.

Bron: CBRE

Het volume van woningbeleggingen piekte in het laatste kwartaal van 2020, veroorzaakt door de gestegen overdrachtsbelasting per 1 januari. Beleggers uit binnen- en buitenland blijven erg geïnteresseerd in woningvastgoed.

CBRE verwacht dat betaalbare huurwoningen in de Randstad in 2021 een gewild beleggingsproduct blijven in 2021. Als gevolg van de piek in december verwacht CBRE een klein dipje in woningbeleggingen aan het begin van 2021. Daarna zal de activiteit op de woningbeleggingsmarkt weer toenemen. Naar verwachting komt het volume in 2021 wederom rond de €7 miljard uit.

Bron: CBRE

Oorzaken crisisbestendigheid

Een deel van de vastgoedbeleggingsmarkt is behoorlijk crisisbestendig gebleken. Dit komt onder meer doordat de oorzaak van de crisis deze keer extern was, en niet uit de sector zelf voortkwam zoals bij de kredietcrisis het geval was. Daarnaast blijven buitenlandse beleggers vertrouwen houden in de Nederlandse vastgoedmarkt.

“De weg naar herstel van de vastgoedmarkt zal in 2021 niet voor elke sector even snel verlopen. Sommige sectoren zijn harder geraakt door de coronacrisis dan andere”, zegt Erik Langens, executive director Capital Markets van CBRE.

De cijfers over vastgoedbeleggingen van CBRE werden gepubliceerd in het jaarlijkse Real Estate Market Outlook.

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/beleggingen-in-woningen-bijna-gelijk-gebleven-in-2020/