Algemeen

CDA: “Combineer nieuw taxatierapport met energieprestatierapport”

taxatierapport

CDA-Kamerlid Julius Terpstra wil dat het taxatierapport wordt samengevoegd met het energieprestatierapport. Het NRVT ziet mogelijkheden, maar spreekt tegen dat er een tekort aan taxateurs met de juiste papieren zou ontstaan.

Taxateurs moeten op examen om aan de strengere kenniseisen te voldoen over de energieprestatie en bouwkundige staat van huizen. Tegelijkertijd is er een tekort aan energieprestatieadviseurs, waardoor vertraging ontstaat bij de toewijzing van energielabels, schrijft het Algemeen Dagblad. Het CDA vraagt zich af waarom beide rapporten niet gecombineerd worden.

Verder in dit artikel

  • Komt er een overgangsperiode voor taxateurs?
  • Wat gaat er precies veranderen aan het taxatierapport

‘Huizenkopers niet onnodig op kosten jagen’

CDA-Kamerlid Julius Terpstra wilde eerder al de invoering van het energielabel blokkeren en heeft nu ook sterke twijfels bij de uitgebreide taxatie-eisen. “We moeten huizenkopers niet onnodig op kosten jagen. Ik ga de minister vragen of het mogelijk is om het taxatierapport zo op te bouwen dat gebruik wordt gemaakt van het vernieuwde energielabel, bijvoorbeeld in combinatie met een bouwkundige keuring. Want ook die bouwkundige keuring, die weliswaar niet verplicht is, kost al honderden euro’s.”

Het NRVT, als toezichthouder verantwoordelijk voor de invoering van het nieuwe modelrapport, ziet mogelijkheden. “Als taxateurs gebruik kunnen maken van de kennis die er over een pand is, lijkt me dat een goed idee.”

Lees verder onder de afbeelding

NRVT: “Slagingspercentage van 70 procent geeft vertrouwen”

De vrees bestaat dat een nieuw model voor taxatierapporten ook de beschikbaarheid van makelaars met het juiste diploma doet slinken. “Ik denk dat een groot deel van de makelaars zegt: ik vind het niet leuk om die uitgebreide rapporten te maken, dus laat maar zitten. Door marktwerking gaat de prijs omhoog, ook omdat het meer tijd kost om zo’n rapport op te stellen”, zegt makelaar Roland de Ruiter uit Amersfoort.

Bibi de Vries van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) spreekt tegen dat er een tekort aan taxateurs ontstaat. “Slechts 10 procent van de taxateurs heeft nu examen gedaan, maar het slagingspercentage van 70 procent ziet er goed uit. Ik verwacht geen problemen”, zegt ze.

Overigens wordt volgens het Algemeen Dagblad wel gebroed op een overgangsperiode voor taxateurs die hun examen nog niet hebben gehaald.


TAXATIERAPPORT WOONRUIMTE PER 1 JULI 2021

De voornaamste aanpassingen:

  1. Bouwkundige staat van de woning per onderdeel, en de kosten die met verbouwing gemoeid zijn. Inclusief energiebesparing.
  2. Tips over de mate van duurzaamheid en advies over bijvoorbeeld isolatie en gasloos.
  3. Het nieuwe energielabel. Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels voor het energielabel. Dan staat op het energielabel het ‘primair fossiel energiegebruik’ in kWh/m2 per jaar. Alleen een deskundige kan dit goed meten. Daarom kunnen vanaf dan alleen gecertificeerde energieprestatieadviseurs een energielabel aanvragen.
  4. Om het rapport beter leesbaar te maken is een tekstbureau ingehuurd dat het taalgebruik vereenvoudigd heeft.

Dit is een samenvatting van het artikel ‘De lat gaat omhoog’ uit Vastgoed Actueel december 2020, auteur: Elsie Schoorel

Wat gaat er precies veranderen?

Nadat er vanuit De Nederlandsche Bank en de politiek een storm van kritiek kwam op de werkwijze van woningtaxateurs, die wel heel vaak op de waarde van de verkoopprijs uit bleken te komen, staken diverse betrokken partijen de koppen bij elkaar.

Het NRVT en de beroepsverenigingen Vastgoedpro, VBO en NVM voelden de noodzaak om aan de slag te gaan met de kritiek, samen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), banken en hypotheekverstrekkers. Shirley Kneepkens, makelaar/taxateur in Berkel-Enschot en voorzitter van Vastgoedpro: “Áls je je kunt verbeteren, moet je dat altijd proberen, vind ik. De kritiek heeft ertoe geleid dat we om de tafel zijn gaan zitten, met een nieuw taxatierapport tot gevolg.”

Taxatierapport Woonruimte 2021

Dit nieuwe model Taxatierapport Woonruimte 2021 kan eraan bijdragen dat iedereen verder kijkt dan alleen die ene regel met het bedrag, zegt makelaar/taxateur Michiel Mokkenstorm, tevens voorzitter van de expertcommissie Kamer Wonen van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). “Met het nieuwe rapport pakken we meer de rol van adviseur op, vooral wat betreft de bouwkundige staat en verduurzaming. Zonder dat we nou meteen een soort aannemer worden, kunnen we bijvoorbeeld doorverwijzen naar bedrijven die zonnepanelen plaatsen. Daarmee spelen we ook in op een van de wensen van de politiek, om verduurzaming hoger op de agenda te krijgen.”

Conditie fundering ook in nieuwe rapport

De conditie van de fundering krijgt ook een grotere rol in het nieuwe rapport. Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) kaartte het gebrek aan aandacht voor funderingsproblemen aan. “Bij problemen met de fundering moeten taxateurs dit verplicht melden in hun taxatierapport. Toch gebeurt dat vaak niet”, zei KCAF-directeur Dick de Jong. KCAF lanceerde daarop een funderingslabel, maar dat was maar een kort leven beschoren wegens de onverwacht grote aanloop en de vele klachten.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

‘Taxateur is geen bouwkundig specialist’

Kneepkens herkent niet dat taxateurs een oogje toeknijpen over funderingsproblemen. “Het zou wel kunnen zijn dat ze niet altijd goed op de hoogte zijn van funderingsproblematiek. Echt goede informatie daarover is er nog niet altijd, daar moeten we stappen in zetten. Maar we moeten niet vergeten dat een taxateur geen bouwkundig specialist is. Het is niet verkeerd dat het bouwkundig gedeelte in het nieuwe rapport wordt meegenomen, maar het vervangt geen bouwkundig rapport.”

Hoe de funderingsbeoordeling vorm gaat krijgen wordt nog uitgewerkt, meldt Mokkenstorm. “Het KCAF werkt op basis van postcodes en geeft dus informatie per gebied, terwijl we toe willen naar informatie per huisnummer. Dat geeft een realistischer beeld. We krijgen hier zicht op door middel van GPS-technologie.”

Extra opleidingsverplichting van 30 uur

De kwaliteit van taxaties kan ook een boost krijgen doordat er vanuit het NRVT een extra opleidingsverplichting van 30 uur met examen komt voor registertaxateurs, aanhakend op het nieuwe modelrapport. Mokkenstorm: “Dat is een pittig examen, waardoor sommige taxateurs wellicht afhaken.”

Vanuit de politiek kwam ook de kritiek dat taxaties te duur zouden zijn. Kneepkens begrijpt dat niet. “Als je een goede taxatie wilt doen, ben je daar zeker vier uur mee bezig. En straks moet het nog uitgebreider en wordt het misschien wel zes of zeven uur. Mensen kopen woningen van torenhoge prijzen en dan is een goed taxatierapport van belang. Dat is dan een fractie van wat je aan je huis uitgeeft.”

Lees het hele artikel in Vastgoed 10.

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/cda-combineer-nieuw-taxatierapport-met-energieprestatierapport/