Algemeen

Woningzoekende bereid tot grotere risico’s

HDN jaaroverzicht 2020

Woningzoekenden zijn bereid meer financiële risico’s te nemen bij de aankoop van een huis. Zo durft bijna de helft van de kopers (47%) het aan om een maximale lening af te sluiten voor een woningaankoop. Dat blijkt uit de Funda Index over januari.

Andere risico’s die woningzoekenden durven te nemen zijn kopen zonder voorbehoud van financiering (34% zegt daartoe bereid te zijn) en het ruim overbieden op een woning (33%). Kopen zonder bouwkundige keuring durft 23% aan. Kopen zonder kijken gaat de meeste mensen toch te ver: slechts 6% is bereid om dit te doen.

Lees verder onder de afbeelding

Kopers zijn bereid steeds meer risico's te nemen in hun zoektocht naar een woning.
Kopers zijn bereid risico’s te nemen in hun zoektocht naar een woning. Bron: Funda Index

De bereidheid om risico’s te nemen bij de aankoop van een woning, is het grootst onder kopers die de meeste concurrentie ervaren. Dat zijn woningzoekenden in het segment tot 300.000 euro, starters en kopers in grote steden. Van de starters zegt 69% bereid te zijn een maximale lening aan te gaan. Doorstromers die tot een risico bereid zijn, zouden juist eerder kopen zonder voorbehoud (44%).

Onverminderde krapte op woningmarkt

De cijfers tonen de onverminderde krapte op de woningmarkt aan, zegt CEO Quintin Schevernels van Funda. “Uit onze eerdere onderzoeken bleek al dat kopers er veel aan doen om hun plannen door te kunnen zetten. En nu zien we dat de aanhoudende krapte zorgt voor een hoge risicobereidheid onder deze groep. Enerzijds begrijpelijk, want het is voor kopers een heel moeilijke markt. Tegelijkertijd is het natuurlijk wel van belang dat de consument zich ook in deze krappe markt bewust is van de risico’s en zich goed laat adviseren.”

Weinig effect coronamaatregelen

Daarnaast signaleert Funda dat de coronacrisis woningzoekenden nauwelijks afremt. “De nieuw ingevoerde coronamaatregelen lijken weinig effect te hebben, slechts 6% van de kopers en verkopers blaast zijn plannen hierdoor af”, zegt Schernevels. “En als je naar de hoge gedragsindex kijkt, zie je dat kopers heel actief zoeken.”

Gedragsindex

In januari steeg de gedragsindex (contactaanvragen makelaars) met 23% ten opzichte van een maand eerder. Daarmee komt de gedragsindex op het hoogste niveau te liggen sinds juli 2020, nadat er in december een seizoensgebonden dip optrad. Het aantal mensen met plannen om een woning te verkopen, neemt af met 2,7%. Eind vorig jaar was in het aantal geplande woningverkopen juist een kleine piek te zien.

Lees verder onder de afbeelding

Funda Index januari 2021

Meer woningbezichtigingen

Ook Makelaarsland concludeerde eerder deze week dat woningzoekenden zich nauwelijks laten weerhouden door de coronacrisis. Het aantal woningbezichtigingen ligt in januari 2021 namelijk hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Gemiddeld zijn er negen bezichtigingen per woning. Precies een jaar eerder lag dat aantal nog op vijf, schrijft Makelaarsland op zijn website.

 

 

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/woningzoekende-is-bereid-grotere-financiele-risicos-te-nemen/