De Hypotheker: Perspectief starters (in Randstad) blijft onder druk staan

perspectief starters

De hypotheekaanvragen van jonge huizenkopers tot 35 jaar zijn sinds januari met 8 procent gegroeid. Dat blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Echter; het begrenzen van de vrijstelling van de overdrachtsbelasting vanaf 1 april leidt volgens de adviesketen tot een ongelijke behandeling van starters in de Randstad.

De grootste toename van het aantal hypotheekaanvragen in januari en februari ten opzichte van een jaar eerder is zichtbaar in Noord-Holland (+21 procent), terwijl de gemiddelde hypotheek (€ 353.000) hier juist het hoogst is. Daarna volgen Zuid-Holland en Gelderland, waar het aantal hypotheekaanvragen van jonge huizenkopers tot 35 jaar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met respectievelijk 17 en 14 procent steeg.

Starters lijken dus te profiteren van een aantal maatregelen die sinds begin dit jaar van kracht zijn, schrijft De Hypotheker. Toch blijft het perspectief van starters onder grote druk staan. Zo meldde Rabobank begin van dit jaar al dat de vrijstelling van de overdrachtsbelasting vooral bestaande huizenbezitters helpt, en niet zozeer de starters.

‘€ 400.000 een reële koopsom voor starters in de Randstad’

Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker. “Het opnieuw invoeren van de overdrachtsbelasting voor woningen boven € 400.000 zal vanaf 1 april resulteren in een ongelijke behandeling van jonge huizenkopers in de Randstad. De regio waar het tekort aan starterswoningen het grootst is en op korte termijn geen uitzicht is op een significante uitbreiding van het aantal woningen. Met de verwachte prijsstijgingen in de grote steden is een bedrag boven de € 400.000 helaas een reële koopsom voor deze starters.”

Ook gemiddelde hypotheekbedrag omhoog

Naast de stijging van het aantal hypotheekaanvragen is sprake van een duidelijke stijging van de huizenprijzen, waarmee ook het gemiddelde hypotheekbedrag flink omhooggaat. Zo ligt het gemiddelde hypotheekbedrag bij jonge huizenkopers van 25 tot 35 jaar voor de aankoop van een woning in januari en februari van dit jaar op € 301.000, in vergelijking met € 261.000 in dezelfde periode vorig jaar. Dat is een stijging van ruim 15 procent.

Er is wel sprake van grote regionale verschillen. In Drenthe is het gemiddelde hypotheekbedrag met € 234.000 het laagst. In vergelijking met 2020 – toen een hypotheek gemiddeld € 205.000 bedroeg – is echter ook sprake van een forse stijging van 14 procent. In Noord-Holland ligt het gemiddelde hypotheekbedrag met € 353.000 het hoogst, terwijl dit in 2020 nog € 302.000 was. Dat komt overeen met een stijging van 17 procent.

Lees ook: Fors meer hypotheekaanvragen in gebieden buiten de Randstad

 

Fors meer hypotheekaanvragen in gebieden buiten de Randstad

Flinke uitschieters in steden

Ook binnen de grote steden zijn er flinke uitschieters. Zo bedraagt het hypotheekbedrag in Amsterdam gemiddeld € 411.000, terwijl dit vorig jaar € 362.000 was (+14 procent). In andere populaire steden is een vergelijkbare ontwikkeling zichtbaar. Voorbeelden zijn Eindhoven (nu € 320.000: een stijging van 27 procent in vergelijking met 2020) en Groningen (€ 281.000, een stijging van 21 procent), waar de gemiddelde hypotheekbedragen ook fors zijn toegenomen.

Bekijk de toename van de gemiddelde hypotheeksom onder jonge huizenkopers per provincie en grote stad.

 

Recordaantal transacties in eerste maand na afschaffen overdrachtsbelasting

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/de-hypotheker-perspectief-starters-in-randstad-blijft-onder-druk-staan/