Algemeen

Huizenbezitter benut lage rentestand amper bij verduurzamen woning

verduurzamen lage rentestand

Slechts 14% van de huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen, is van plan de kosten daarvan mee te nemen in een hypothecaire lening. Terwijl dat vanwege de lage rentestand wel gunstig is. Dat blijkt uit onderzoek van Omniplan en PanelWizard.

Specialist in financieel advies Omniplan en PanelWizard deden onderzoek onder 800 Nederlanders met een eigen koopwoning. Uit dit onderzoek blijkt dat 70% van de ondervraagden de woning in de toekomst (verder) wil verduurzamen. Slechts 14% wil de kosten meefinancieren met de hypotheek. Veruit de meeste respondenten (82%) willen eigen spaargeld gebruiken om zonnepanelen, isolatie en andere energiebesparende investeringen te betalen.

Omniplan vindt dat laatste opmerkelijk. “Blijkbaar is de huizenbezitter zich niet voldoende bewust van de voordelen van het oversluiten van de hypotheek voor verduurzaming. Die zijn namelijk duidelijk aanwezig.” Allereerst leiden aanpassingen aan de woning natuurlijk tot meer wooncomfort en een lagere energierekening. Daarnaast leidt oversluiten van de hypotheek vaak in een lagere rente en dito maandlasten, ook met inachtneming van de boeterente die voldaan moet worden. Tot slot blijft het eigen spaargeld beschikbaar voor andere doelen.”

Slechts 22% gaat met adviseur in gesprek

Het onderzoek toont verder aan dat consumenten bereid zijn zich te laten informeren over de financiële kant van verduurzamen. “De financieel adviseur staat echter nog niet zo nadrukkelijk op het netvlies. Mensen zoeken liever online naar informatie of vragen advies aan familie of vrienden. Slechts 22% gaat met de adviseur in gesprek.”

“Kennelijk weten veel consumenten nog niet dat verduurzaming van de woning tegenwoordig een vast onderdeel is van het adviesgesprek met een financieel adviseur. En dat hypotheken met een groene component vaak erg aantrekkelijk zijn”, aldus Omniplan. Met een eigen rekentool wil Omniplan dit kennisgat onder consumenten verkleinen. “Het Personal Finance Platform helpt financieel professionals zoals hypotheekverstrekkers, verzekeraars en intermediairs, om de financiële mogelijkheden van het verduurzamen van de woning inzichtelijk te maken en helder aan de consument te presenteren.”

VEH: Nieuw beleid nodig om huiseigenaren te helpen met isoleren

Isoleren om de woning te verduurzamen, staat volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) nog in de kinderschoenen. VEH pleit voor een nationaal isolatieprogramma voor huiseigenaren. Dat kan financieel gesteund worden door een beroep te doen op het Europees Herstelfonds en daarmee een nationaal isolatieprogramma op te zetten. De vereniging roept in een brief alle nieuwe Tweede Kamerleden op zich in te spannen voor een dergelijk isolatieprogramma.

Bijna twee derde van de huiseigenaren heeft een woning die beter geïsoleerd kan worden. Veelal zijn dit woningen met een energielabel B of lager, die voor 1995 zijn gebouwd. Volgens VEH blijkt uit onderzoek dat de helft van deze groep eigenaren zijn huis wel wil isoleren, maar dat niet doet vanwege de hoge kosten.

“Deze grote groep mensen kan en moet worden gesteund met aangepast isolatiebeleid en een goed Nationaal Isolatieprogramma”, zegt belangenbehartiger bij Vereniging Eigen Huis Maud Weide. “Het is belangrijk dat barrières worden weggenomen en dat er nieuwe stimuleringsmaatregelen komen.”

Investeringsdrempel wegnemen

De bestaande subsidiemogelijkheden vereisen dat huiseigenaren de isolatiemaatregelen eerst zelf financieren. Pas daarna komen zij in aanmerking voor subsidie. Weide: “Deze investeringsdrempel kun je wegnemen door isolatiesubsidie vooraf in plaats van achteraf uit te keren. Ook een voucher voor woningen met een laag energielabel is effectief. Dan hoeven mensen de isolatiekosten niet met eigen geld voor te financieren.”

Bijna 60 procent van de huiseigenaren zegt met een subsidie vooraf wel hun huis te isoleren. Een voucher ter waarde van € 2.000 voor huiseigenaren met een energielabel D en lager kan ertoe leiden dat 55 procent van de huiseigenaren die willen isoleren, dat ook gaan doen.

‘Isoleren en warmtepomp in plaats van alle woningen gasvrij’

In de discussie over de warmtetransitie zegt Leonie van der Steen van transitieorganisatie Squarewise op nu.nl dat het niet zozeer gaat om een vast aantal gasvrije woningen, maar dat het netto gasgebruik zover mogelijk wordt teruggedrongen. “Alle woningen isoleren en verwarmen met een hybride warmtepomp is een eenvoudiger en snellere manier om CO₂ te besparen, dan huizen een voor een volledig gasvrij maken.”

Lees ook: Woningmarktpartijen roepen op tot ‘nationaal isolatiefonds’

 

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/huizenbezitter-benut-lage-rentestand-amper-bij-verduurzamen-woning/