Prijsstijging breekt opnieuw record; € 20 miljard nodig tegen woningtekort

woningtekort

De prijzen van bestaande koopwoningen blijven maar stijgen. In mei brak de stijging met 12,9% opnieuw een record. Volgens demissionair minister Ollongren is er €20 miljard nodig om het woningtekort aan te pakken.

Bestaande koopwoningen waren in mei 12,9 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging sinds april 2001. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Dat maakte het CBS vandaag bekend. Ook in april stegen de prijzen al in recordtempo. Dat record is nu alweer uit de boeken.

Het Kadaster registreerde in mei 16.126 woningtransacties. Dat is 12,1% minder dan een jaar eerder. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn 101.707 woningen gewisseld van eigenaar, 14,6 % meer dan in dezelfde periode van 2020.

Om het woningtekort aan te pakken, moet de overheid de komende jaren met zo’n €20 miljard bijdragen aan grootschalige woningbouw- en infrastructuurprojecten. Dat schrijft demissionair minister Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer.

Zonder die bijdrage van het Rijk zal er volgens de demissionair minister “onvoldoende en in een lager tempo” dan gepland worden gebouwd. Ook zullen de gebouwde woningen minder betaalbaar worden. Een volgend kabinet moet beslissen over de investeringen.

Tekort provincies en gemeenten

Het gaat om ruim 440.000 woningen in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Eindhoven en Zwolle. Bijna de helft moet voor 2030 zijn gebouwd.

Ollongren baseert zich in haar brief op hetzelfde onderzoek dat ze eerder heeft laten uitvoeren door een adviesbureau. Daaruit bleek dat provincies en gemeenten ongeveer € 13,7 miljard tekortkomen om de komende jaren voldoende te bouwen. Zonder een bijdrage van het Rijk zouden gemeenten en provincies afspraken over woningbouw niet kunnen nakomen.

Woningtekort

Er is nu een woningtekort van zo’n 300.000, concludeerde onderzoeksbureau ABF Research in februari, dat dat tekort al jarenlang bijhoudt in opdracht van de overheid.

Vorig jaar bleek uit een rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat er de komende tien jaar 845.000 nieuwe woningen bij moeten komen om te voorkomen dat het woningtekort verder oploopt.

 

 

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/prijsstijging-breekt-opnieuw-record-e20-miljard-nodig-tegen-woningtekort/