Verhuisafstand groeit in krappe markt, doorstromers wachten vaker af

verhuizen

Woningkopers verhuizen steeds verder weg als gevolg van de oververhitte woningmarkt. Dat schrijft het Kadaster na onderzoek. Intussen zijn doorstromers door de krapte steeds vaker bereid te wachten met de koop van een nieuw huis of bereid hun woonwensen aan te passen.

Een huizenkoper kon in het eerste kwartaal van 2021 gemiddeld uit minder dan twee woningen kiezen. Die krapte leidt tot sterk stijgende prijzen. Al sinds het derde kwartaal van 2013 is sprake van een stijging van de gemiddelde woningprijs. De oververhitting die is ontstaan op de woningmarkt, heeft tot gevolg dat de gemiddelde verhuisafstand van kopers steeds groter wordt, zowel bij koopstarters als bij doorstromers.

Koopstarters verhuizen verder

Bij starters bedraagt de afstand tussen de nieuwe en de bestaande woning nu gemiddeld 12 kilometer. Tussen 2013 en 2021 nam die afstand toe met 27 procent. Koopstarters verhuizen vaak minder ver weg dan doorstromers, maar dit verandert in een oververhitte woningmarkt. Zij hebben namelijk vaak minder te besteden dan doorstromers en moeten daarom hun woonwensen eerder bijstellen, schrijft het Kadaster. Bij doorstromers is de gemiddelde verhuisafstand sinds 2013 met 3 procent toegenomen en ligt nu op 14,4 kilometer.

Lees verder onder de grafiek:

Verhuisafstand

Gemiddelde verhuisafstand in km en prijsindex bestaande koopwoningen in de periode 2011 tot en met 2021. Bron: Kadaster

Afstand daalt bij ruimere woningmarkt

Andersom neemt als de woningmarkt ruimer wordt, het aantal verhuiskilometers juist af. Tijdens de kredietcrisis in de periode 2013-2018 kwamen meer woningen beschikbaar waardoor kopers het minder ver van huis hoefden te zoeken. Zo lag een nieuwe woning voor koopstarters in 2013 gemiddeld 9,4 kilometer weg van het oude adres. Uit een eerder onderzoek dat het Kadaster dit jaar hield, blijkt dat de verhuisafstand na de uitbraak van de coronapandemie is toegenomen in de vier grote steden. Woningzoekers in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zouden omdat ze meer thuis gingen werken, bereid zijn een grotere verhuisafstand te accepteren.

Doorstromers bereid te wachten

De oververhitte woningmarkt zorgt er intussen ook voor dat doorstromers vaker bereid zijn te wachten met het kopen van een nieuwe woning, meldt De Hypotheker. Hoewel ruim 20 procent van de huiseigenaren het liefst binnen nu en twee jaar wil verhuizen, zien zij zich door de krapte gedwongen concessies te doen of andere plannen te maken.

Volgens De Hypotheker is 68% van de huiseigenaren bereid te wachten met de koop van een nieuwe woning. Een groot deel is ook geneigd om concessies te doen aan woonwensen: 64% accepteert een andere indeling, 45% neemt genoegen met minder ruimte en 35% is bereid te kijken naar een andere locatie. Bijna alle doorstromers zijn bereid te overbieden: slechts 14% zegt dit niet te willen doen. Bijna 1 op de 10 huizenbezitters is zelfs bereid maximaal 50.000 euro meer te bieden.

De Hypotheker is bezorgd over die ontwikkeling. De concurrentie is groot en het is daarom begrijpelijk dat bijna alle kopers concessies willen doen, zegt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. “Zo zijn maar liefst 7 op de 10 doorstromers bereid te wachten met de aankoop van een nieuwe woning. Dit belemmert de doorstroming, waardoor de huizenmarkt nog verder op slot dreigt te raken.”

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/verhuisafstand-woningkopers-groeit-in-krappe-markt/