Pot voor subsidie zonnepanelen leeg

subsidie zonnepanelen

De Subsidieregeling Coöperatieve Energievoorziening (SCE), waar energiecoöperaties gebruik van kunnen maken om gesubsidieerd zonnepanelen aan leggen, is veel populairder dan verwacht. De pot voor dit jaar is nu al leeg.

Coöperaties die een aanvraag doen, kunnen door de SCE-subsidie de panelen een stuk goedkoper aanleggen, waardoor het voor burgers in de coöperatie aantrekkelijker wordt om het ook écht te doen. Het aantal subsidieaanvragen voor zonnepanelen is echter veel hoger dan het bedrag in het subsidiepotje aankan. De animo is vele malen hoger dan gedacht, en daardoor is de pot nu al leeg. Veel projecten dreigen daardoor niet door te kunnen gaan.

Aanvankelijk zou de subsidiepot €37 miljoen bevatten. De Tweede Kamer wist daar uiteindelijk 92 miljoen van te maken. En ook die verhoogde pot is dus inmiddels al leeg.

Aanvragers boos

Veel van die aanvragers zijn boos: zij vinden dat de overheid van tevoren veel te weinig geld heeft vrijgemaakt. Dat blijkt uit een reportage van Nieuwsuur.

De Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) is bedoeld voor energiecoöperaties en verenigingen van eigenaren (VvE’s). Aanvankelijk zou de subsidie open staan tot 1 december 2021.

Er zijn in totaal 740 aanvragen gedaan voor de subsidie op zonnepanelen. Daarvan zijn er 560 goedgekeurd (€69 miljoen) en 119 (€23 miljoen) zijn er nog in behandeling. Dat betekent dat veel coöperaties nu moeten wachten tot volgend jaar voor zij een aanvraag kunnen doen.

‘Besluit hoort thuis op formatietafel’

Voor particulieren is geen subsidieregeling van de Rijksoverheid voor het aanleggen van zonnepanelen. Voor hen zijn er lokale regelingen. Ook kunnen zij nu nog gebruik maken van de salderingsregeling, waarbij teruggeleverde energie wordt verrekend.

Tweede Kamerleden hebben inmiddels gereageerd op het nieuws dat de subsidiepot leeg is. Sommige Kamerleden pleiten voor een structurele verhoging van het beschikbare bedrag. Een besluit wordt waarschijnlijk pas door een nieuw kabinet genomen. “Een besluit over structurele verhoging hoort op de formatietafel”, aldus VVD-Kamerlid Silvio Erkens.

Lees ook: zonder subsidie zonnepanelen onrendabel voor corporaties

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/pot-voor-subsidie-zonnepanelen-leeg/