ING trekt zich terug uit Makelaarsland

Vastgoed Actueel Makelaarsland

Het bestuur van Makelaarsland en ING zijn voornemens Makelaarsland zelfstandig verder te laten gaan. Dat betekent dat ING zich terugtrekt als grootaandeelhouder en dat het bestuur van Makelaarsland alle klanten en medewerkers overneemt.

Makelaarsland werd in 2005 opgericht ‘om de woningmarkt op te schudden’ en groeide uit tot de grootste digitale NVM-makelaar van Nederland.

In 2018 nam ING een meerderheidsbelang in Makelaarsland. Het voornaamste doel van de bank: de customer journey van een huizenkoper uitbreiden en de positie op de Nederlandse hypotheekmarkt verstevigen.

Nu laat ING in een bericht op de website weten dat de bank ‘voortdurend haar activiteiten evalueert en in dit kader besloten heeft om Makelaarsland niet verder te ontwikkelen binnen ING’. Woordvoerder Nienke Abid van ING zegt dat “de gewenste omvang niet bereikt werd.”

Zelfstandigheid biedt flexibiliteit

Directeur-bestuurder Gijs van Wijgerden van Makelaarsland spreekt van een gezonde wedstrijdspanning en zegt desgevraagd dat de partijen in een goede sfeer tot dit besluit gekomen zijn: “Drie jaar waren we onderdeel van een grote corporate; dat heeft voor- en nadelen. Wij hebben gebruik van de kennis van ING kunnen maken en zij hebben in ons geïnvesteerd. En voordeel van onze nieuwe zelfstandigheid is dat wij nu meer flexibiliteit hebben. De vrijheid die bij ondernemerschap hoort.”

Zijn medebestuurder Ivor Brevé vult aan: “Wij zien kansen om Makelaarsland nog beter te laten aansluiten op de behoefte van consumenten. We gaan de komende jaren nog meer inzetten op digitalisering om zo onderscheidend te blijven in een uitdagende markt waar de concurrentie hoog is.”

Online markt en netwerk

De onlinemarkt ontwikkelt niet zo hard als verwacht, geeft Van Wijgerden toe. “Maar wij geloven daar wel in. We gaan daar nog meer op inzetten, in combinatie met ons netwerk. De klantbehoefte is dat er bezichtigingen uit handen genomen worden, daar spelen wij op in. Daarnaast is het percentage mensen dat een aankoopmakelaar inschakelt enorm gestegen, naar bijna 30 procent en in de grote steden boven de 50%.”

Samenwerking wordt vrijblijvend

Na de overname door het nieuwe bestuur zal er nog wel een samenwerking blijven bestaan met ING, meldt Makelaarsland. Abid van ING hierover: “Het staat partijen vrij om leads te delen; in die zin komen we elkaar nog tegen. Maar deze samenwerking is uiteraard een stuk vrijblijvender.”

De dienstverlening aan klanten wordt onveranderd voortgezet, laat Makelaarsland weten. De overname is nog onder voorbehoud van goedkeuring van de Ondernemingsraad.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/ing-stopt-met-makelaarsland/