NVM wil vasthouden aan meerderheidsbelang Funda

Aandeelhouders Funda

Er dreigt een nieuw conflict tussen de NVM en een groep aandeelhouders van Funda. NVM wil de controle over Funda voorlopig niet kwijt.

Die beslissing is de uitkomst van een langverwacht strategieonderzoek door de NVM. Het verenigingsbestuur heeft volgens het FD ‘de voorlopige voorkeur uitgesproken’ voor de verkoop van een klein belang van minderheidsaandeelhouders. Een andere aandeelhouder die ‘waarde toevoegt’ zou hiervoor in de plaats kunnen komen.

Daarmee dreigt een nieuw conflict met de Stichting Funda Belang, een groep minderheidsaandeelhouders die juist pleit voor een grote, nieuwe aandeelhouder.

Rechtsgang wellicht hervat

De groep aandeelhouders van Funda dreigt een eerder gepauzeerde gang naar de Ondernemingskamer te hervatten. Die werd aangehouden omdat de partijen besloten eerst in gesprek te gaan.

Timo Smit van FundaBelang noemt het besluit een gebrek aan ondernemerschap en gaat dan ook niet akkoord.

“Het gaat vooralsnog alleen om een voorkeursrichting van de NVM”, meldt een woordvoerder van Funda Belang. “Er is nog geen besluit genomen. Als er een besluit valt dat deze richting volgt, is de kans groot dat Funda Belang alsnog de voorgenomen gang naar de Ondernemingskamer zal maken.”

Sterke strategische partner

“De grote vraag is: hoe interessant is Funda nog voor geïnteresseerde partijen, als die geen invloed op het beleid kunnen uitoefenen?”, stelt de woordvoerder. “Zonder sterke strategische partner, met kennis van bijvoorbeeld platformtechnologie en e-commerce, is het een kwestie van tijd voordat Funda weggeconcurreerd wordt.” Voor zo’n partner zal een aandeel in Funda volgens Funda Belang weinig interessant zijn, als die geen invloed op het beleid kan uitoefenen. “Precies dat is wat Funda Belang met zijn roep om een grote investeerder wil voorkomen.”

Funda behaalde in 2020 een resultaat na belastingen van €13 miljoen over een netto-omzet van ruim 36 miljoen. Meerdere buitenlandse investeerders toonden al interesse, zoals het Amerikaanse General Atlantic, KKR, Cinven, Goldman Sachs Capital en het Zweedse EQT.

Reactie NVM

De NVM heeft op zijn website een reactie gepubliceerd:

“De NVM heeft de toekomststrategie van de NVM Holding met haar ledenraad en andere stakeholders besproken. Deze wordt in de komende maanden verder uitgewerkt en geformaliseerd. De strategie richt zich onder meer op het verder vergroten van de synergie tussen de diensten van de verschillende bedrijven die onderdeel zijn van de NVM Holding (waar Funda onder valt, red.) om daarmee de NVM-leden nog beter in staat te stellen hun klanten te bedienen; zowel online als fysiek, zowel nu als in de (digitale) toekomst.

Deze strategie vraagt ook om een herziening van de huidige samenwerkings- en aandeelhoudersstructuren. Dit komt samen met de wens van een deel van de Funda-certificaathouders om een verkoopmogelijkheid te hebben. Daarom zal de komende periode onder andere worden gekeken naar de mogelijkheden voor een nieuwe passende aandeelhouder die met een minderheidsbelang kan deelnemen in Funda en eventuele andere deelnemingen/activiteiten. Tot die tijd zullen wij geen inhoudelijke mededelingen doen over dit strategietraject.”

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/nvm-wil-vasthouden-aan-meerderheidsbelang-funda/