Verbouwen steeds duurder door hogere bouwleges

Huiseigenaren zijn dit jaar soms honderden euro’s meer kwijt aan bouwleges, de vergunning voor een kleine verbouwing aan de voor- of zijkant van hun huis. Dit blijkt uit het jaarlijkse bouwlegesonderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Landelijk betaalt een huiseigenaar dit jaar gemiddeld 3 procent meer voor een bouwvergunning dan vorig jaar, toen de prijzen al met 2,4 procent omhooggingen. Er zijn grote verschillen tussen gemeenten. In 41 gemeenten stijgen de bouwleges voor een kleine verbouwing dit jaar met meer dan 10 procent.

In drie gemeenten gaat de prijs van een bouwvergunning zelfs meer dan 50 procent omhoog. De gemeente Renkum spant de kroon met een verhoging van 65 procent.

Bouwleges in Den Haag € 100, in Veenendaal € 977

Tussen gemeenten zijn de verschillen in bouwleges ook erg groot: waar Den Haag slechts € 100 berekent voor een kleine verbouwing van € 10.000, moet daarvoor in Veenendaal € 977 worden neergelegd; bijna tien keer zo veel. Ook Terschelling (€ 943), Oegstgeest (€ 856) en Woerden (€ 821) berekenen hoge leges als voor een verbouwing een vergunning nodig is. Naast Den Haag zijn de legeskosten in Rotterdam (€ 163) en Leiderdorp (€ 155) relatief bescheiden.

Voor verbouwingen aan de voor- of zijkant van een woning moet in de regel bij de gemeente een vergunning worden aangevraagd. Aan de achterzijde zijn verbouwingen vaak vergunningsvrij. Bij de aanvraag van een dergelijke vergunning berekent de gemeente leges. Door het vele thuiswerken, de lage hypotheekrente en de krappe woningmarkt willen veel huiseigenaren hun huis verbouwen. Veel aannemers zijn dan ook tot ver in het volgende jaar volgeboekt.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Bron: Vereniging Eigen Huis

Leges nieuwbouwwoning in Montfoort 50 procent omhoog

Ook kopers van nieuwbouwwoningen betalen bouwleges. De kosten zitten in de totaalprijs van de woning. In Montfoort en Renkum schieten de leges van een gemiddelde nieuwbouwwoning met bouwkosten van € 170.000 (exclusief grondkosten en btw) dit jaar met meer dan 50% omhoog. Voor een nieuwbouwwoning betaalt een koper in Montfoort dit jaar € 8.468 aan bouwleges; een stijging van € 2.943 (+ 53%) ten opzichte van 2020. In Renkum gaan de leges met € 2.311 omhoog naar € 6.685 (+52%).

Volgens het onderzoek van VEH verlaagt Putten de leges voor een nieuwbouwwoning met 36 procent van € 4.831 naar € 3.073. Ook in Loppersum, Mook en Middelaar en Delft dalen de vergunningskosten voor een nieuwbouwwoning met 10 tot 21 procent aanzienlijk. Landelijk stijgen de leges voor een nieuwbouwwoning dit jaar met gemiddeld 3,3 procent.

‘Uitwassen in tarieven bestrijden’

Cindy Kremer, algemeen directeur Vereniging Eigen Huis: “Wij zien jaar op jaar onverklaarbaar grote legesverschillen tussen gemeenten en ook enorme stijgingen en dalingen. Eerdere oproepen van opeenvolgende ministers van BZK aan gemeenten om hier verandering in te brengen, hebben geen enkel resultaat gehad. Daarom roept Vereniging Eigen Huis het kabinet op om de invoering van de nieuwe Omgevingswet op 1 juli 2022 aan te grijpen om de uitwassen in tarieven tussen gemeenten te bestrijden en daarmee een einde te maken aan de enorme onderlinge legesverschillen”.

Lees ook: Corona leidt bij helft Nederlanders tot nieuwe woonwensen

 

 

 

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/verbouwen-steeds-duurder-door-hogere-bouwleges/