VBO en Eerlijk Bieden lanceren gezamenlijk online biedformulier

Eerlijk Bieden

Branchevereniging VBO en het platform Eerlijk Bieden zijn een samenwerking aangegaan om het koopproces voor de consument transparanter en eerlijker te maken. De pilot, waaraan alle 1.250 VBO-leden kunnen deelnemen, gaat halverwege september van start.

VBO streeft ernaar het biedproces transparanter te maken en biedt consumenten binnenkort via haar aangesloten makelaars de mogelijkheid om een online biedformulier in te vullen.

Na het verstrijken van de biedingsdeadline worden er geen nieuwe biedingen meer geaccepteerd. Zowel de makelaar als de verkoper krijgt een overzicht van alle kandidaten, waaruit een koper aangewezen kan worden. Vervolgens krijgt iedereen die een bod heeft gedaan tegelijkertijd een bericht, zodat direct duidelijk is of er een bieding wel of niet is geaccepteerd. Na het tekenen van het contract komen eventueel ook alle biedingen bij de kandidaten terecht. Zij hebben zo een beter inzicht in het biedproces in zijn geheel. Dit kunnen ze eventueel gebruiken bij een mogelijk volgend bod.

Eerlijk en transparant

“Een voordeel van dit systeem is dat het wordt beheerd door een onafhankelijke partij, waardoor het echt een keurmerk is naar de consument”, zegt Hans van der Ploeg, directeur van VBO in een persbericht. “Eerlijk Bieden voert audits uit van transacties die door het systeem gaan. Tijdens zo’n audit wordt gekeken of een transactie wel klopt met wat uiteindelijk in het Kadaster is vermeld. Dan kun je er dus van op aan dat het koopproces eerlijk en transparant verloopt. Is er toch een geschil, dan kunnen de verkooplogs bekeken worden door de tuchtcommissie die dan direct kan beoordelen of een makelaar heeft voldaan aan de verplichtingen.”

“Tijdens de audit wordt gekeken of een transactie wel klopt met wat uiteindelijk in het Kadaster is vermeld. Dan kun je er dus van op aan dat het koopproces eerlijk en transparant verloopt.”

Hans van der Ploeg, directeur VBO

“Voor de makelaar heeft het extra voordelen”, vult Lourens Pel van Eerlijk Bieden aan. “Het volledige proces van gesloten bieden kan op deze manier worden geautomatiseerd. Daarnaast biedt het extra inzichten. Als je woningen moet prijzen naar wat er gebeurt in de rest van de straat, is het handig als je kunt zien wat alle biedingen zijn en niet alleen de koopprijs als uitgangspunt hoeft te nemen. Zo ontstaat er een veel reëler beeld.”

 

De start-up Eerlijk Bieden lanceerde in april zijn software voor de woningmarkt. Deze moet het onmogelijk maken om tussentijds de verkoopprijs als makelaar op te drijven. De software van Eerlijk Bieden wordt aangeboden in het CRM-systeem Kolibri waar VBO-leden gebruik van maken.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/vbo-en-eerlijk-bieden-lanceren-gezamenlijk-online-biedformulier/