Grote verschillen in kwaliteit bouwkundige keuring

bouwkundige keuringen

Meer dan de helft van de bouwkundige keurders vindt dat er te veel keurders rondlopen die geen verstand van zaken hebben. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek onder bedrijven die bouwkundige keuringen uitvoeren.

Dat onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Vastgoedpro en het door hen opgezette label Vakkundig gekeurd. Ze wilden inzicht krijgen in de markt van bouwkundige keuringen. Uit de inventarisatie blijkt dat de onderzochte keurders over het algemeen gezond kritisch zijn op hun eigen sector. Een ruime meerderheid noemt de markt van woningkeuringen professioneel. Bijna allemaal erkennen ze echter dat er grote verschillen zijn in de kwaliteit van bouwkundige keuringen.

Meer dan de helft vindt dat er te veel keurders zijn die niet vakbekwaam zijn. Zij denken dat consumenten dit echter niet snel zullen opmerken: bijna twee derde van de keurders vindt het ondoenlijk voor een consument om een goede en een slechte keurder van elkaar te onderscheiden. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat zes van de tien bouwkundige keurders behoefte hebben aan een onafhankelijk keurmerk om de kwaliteit te borgen.

Volledig onderzoekrapport

Het volledige onderzoeksrapport brengt de Nederlandse markt van bouwkundige keuringen in kaart. Zo is onder andere te lezen hoe groot de markt wordt geschat, hoe bouwkundige keurders aan opdrachten komen en wat keurders zoal wel en niet meenemen in hun keuringen. Het volledige onderzoeksrapport – van het onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Totta Research (onderdeel van Blue Field Agency) – is vanaf eind september 2021 op te vragen bij Vastgoedpro.

Speciaal voor bouwkundige keurders heeft Vastgoedpro de Stichting Nationaal Keurmerk Bouwkundig Keurders (Stichting NKBK) opgericht. In deze stichting is in 2018 het keurmerk Vakkundig gekeurd ontwikkeld. Alleen erkende bouwkundige keurders mogen het keurmerk voeren. Jaarlijks vinden er audits plaats om er zeker van te zijn dat het keuringsbedrijf voldoet aan de voorwaarden.

Lees ook: Shirley Kneepkens verkozen tot bestuursvoorzitter VastgoedPro

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/grote-verschillen-in-kwaliteit-bouwkundige-keuring/