Toestroom expats weer op niveau 2019, huurprijzen stijgen mee

toestroom expats

Door de afnemende coronadreiging neemt de toestroom van expats naar Nederland weer toe. En daardoor stijgen ook de prijzen van huurwoningen.

Tijdens de coronacrisis was de toestroom van expats juist zeer laag, nu wordt een flinke inhaalslag gemaakt. Daardoor wordt het de toch al krappe huurwoningmarkt nóg krapper., blijkt uit navraag van BNR Nieuwsradio bij makelaars en relocation-bedrijven.

“We zien nu een verdubbeling van het aantal expats dat naar Nederland komt ten opzichte van januari”, zegt Irene Blunt, directeur van Settle Service, tegen BNR. “Daarmee zitten we weer op het niveau van januari 2019. We moeten hard werken om de drukte aan te kunnen.”

Huizen soms duurder dan verwacht

Dat ziet ook Jerry Wijnen, makelaar en voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam.  “Er zat een vertraging in de markt. Die wordt nu weer ingehaald. Het is dus een extra grote groep die nu de huurmarkt opkomt.”

De hoge huurprijzen zijn voor veel expats een onwelkome verrassing. “De huizen zijn soms duurder dan waar mensen op hebben gerekend”, zegt Bunt. Bovendien komen op een bezichtiging tientallen mensen af.

Expats over paar maanden op koopmarkt

De stijgende huurprijzen worden uiteraard niet alleen veroorzaakt door de grote toestroom van expats. “De woningmarkt is een samenspel van factoren”, zegt woordvoerder Marc van der Lee van NVM. “De vraag blijft onverminderd hoog en het aanbod wordt steeds beperkter. De komst van expats versterkt dit.”

Over een paar maanden zullen ook de prijzen voor het kopen van een woning nog verder omhooggaan door de komst van de expats, voorspelt Wijnen. “Dan zijn ze hun proefperiode doorgekomen en gaan dan zoek naar een koopwoning.” De lage hypotheekrente en het extra opgebouwde spaargeld tijdens de coronacrisis maken het kopen van een woning ook aantrekkelijker.

Positief effect toestroom expats

Volgens emeritus-hoogleraar sociale demografie Jan Latten moeten de positieve effecten van de komst van expats niet uit het oog worden verloren. Volgens Latten hebben ze een positieve effect op de economie in de regio waar ze zich vestigen. “Expats hebben veel geld te besteden. Dat de huurprijzen weer omhooggaan nu expats terugkomen, is de prijs die je betaalt voor een florerende stad”

Als gevolg van de coronacrisis waren de huurprijzen dit jaar tot nu toe het minst gestegen sinds 1960.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/aantal-expats-weer-op-niveau-2019-huurprijzen-stijgen-mee/