Niet vergeten: 1 oktober nieuw model taxatierapport

nieuw model taxatierapport

Op 1 oktober gaat het nieuwe model Taxatierapport Woonruimte 2021 in, nadat het eerder met drie maanden was uitgesteld. Dat betekent dat elke Register-Taxateur Wonen de opleiding en toets succesvol moet hebben afgerond.

Het nieuwe model taxatierapport is gezamenlijk door de taxatiebranche en geldverstrekkers ontwikkeld.

Op de website van NRVT is de laatste versie van het nieuwe model te vinden, met de bijbehorende opdrachtvoorwaarden en de veelgestelde vragen (FAQ). Op 1 oktober publiceert NRVT de nieuwe Praktijkhandreiking Wonen, inclusief plausibiliteitsverklaring en checklist. Volgende week publiceert NRVT ook een invulinstructie.

NRVT werkt nog aan toekomstige uitbreiding van het modelrapport. Zo is het streven
om bijvoorbeeld de duurzaamheidsparagraaf in de toekomst nog uit te breiden met een tool waarmee inzicht wordt verkregen in de mogelijk te verbeteren energiemaatregelen, investeringen en besparingen.

Plausibiliteitsverklaring

Het kan zijn dat taxateurs met het nieuwe model willen werken, maar het scholingstraject nog niet succesvol hebben afgerond. Zij moeten vanaf 1 oktober met een plausibiliteitsverklaring werken. Een taxateur kan dan nog wel taxeren en het taxatierapport laten valideren, maar heeft dan bij zijn taxatierapport altijd een plausibiliteitsverklaring nodig van een taxateur die het scholingstraject wel succesvol heeft afgerond.

Het nieuwe model zou eerst op 1 juli ingaan, maar dat werd met drie maanden uitgesteld. De reden was dat de techniek en software achter het nieuwe rapport nog niet naar behoren werken, meldde het NRVT.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/niet-vergeten-1-oktober-nieuw-model-taxatierapport/