42% van de Nederlanders benut subsidies verduurzamen woning niet

subsidies verduurzamen

Veruit de meeste Nederlanders betalen het verduurzamen van de woning zelf. Ze weten te weinig van subsidies om te verduurzamen. Dit blijkt uit Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4.000 Nederlanders.

Slechts een op de vijf maakt gebruik van een financiële regeling. Dat het merendeel van de Nederlanders geen gebruikmaakt van de beschikbare financiële regelingen, komt mede doordat ruim vier op de tien niet bekend is met dergelijke regelingen.

In de meeste gevallen is het investeringsbedrag te laag (25%) of komt men niet in aanmerking voor ondersteuning (22%), zo blijkt uit het onderzoek van Multiscope. Voor zo’n 42% speelt onbekendheid met financiële regelingen een rol. Zo komt het bij 18% niet op om te zoeken naar mogelijkheden en is 11% hier niet mee bekend. 7% vindt het te veel uitzoekwerk en 6% vindt de financiële regelingen te ingewikkeld.


Minister Ollongren: isoleer zo snel mogelijk je woning

Volgens demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren moeten Nederlanders zo snel mogelijk hun woning isoleren. Dat zegt ze tegen BNR. Volgens de D66-bewindsvrouw gaat het kabinet het daar dinsdag 12 oktober over hebben. “We gaan daar fors op inzetten, in dit en hopelijk het volgende kabinet.” Ollongren zegt erbij dat het niet overal gaat lukken. Ze noemt in dit verband slecht geïsoleerde woningen van woningcorporaties en minder draagkrachtige huurders. “Er zijn echter veel mensen die daartoe wel in staat zijn, er zijn subsidieregelingen voor.” Wat overigens niet wegneemt dat er vanwege de krapte op de arbeidsmarkt gewoonweg geen vaklui te vinden zijn die kunnen isoleren.

Dinsdag overlegt Ollongren met collega-ministers, onder meer met Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat, over de fors gestegen energieprijzen.

Lees ook: Isolatiebeleid moet op de schop, ‘miljoenen huizen versneld isoleren’


12% gebruikt subsidies om te verduurzamen

Uit het onderzoek Duurzaam wonen blijkt verder dat 20% van de Nederlanders die de woning verduurzaamt wél gebruikmaakt van speciale financiële regelingen. Subsidies van de overheid of gemeente worden door 12% gebruikt. Daarna volgen leningen (5%) en het terugvragen van btw op zonnepanelen (5%). 3% sluit een hogere hypotheek af voor verduurzaming.

Verhuizing belangrijkste aanleiding gebruik regelingen

Verhuizen is hét moment om de woning te verduurzamen en gebruik te maken van financiële regelingen. 31% van de Nederlanders die in de afgelopen twee jaar naar een andere woning verhuisde, maakte gebruik van zo’n verduurzamingsregeling. Naast gebruik van subsidies voor energiebesparing (15%) en ‘groene’ leningen (11%), sloot 10% van deze groep een hogere hypotheek af om de woning te verduurzamen.

 

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/42-van-de-nederlanders-benut-subsidies-verduurzamen-woning-niet/