Laadpaal aanvragen makkelijker voor VVE’s

Laadpalen

Verenigingen van Eigenaren (VVE’s) moeten gemakkelijker een laadpaal kunnen regelen om bij een appartementencomplex te plaatsen. Het kabinet geeft VVE’s subsidie voor advies van een deskundige. Daarnaast wil de overheid de regelgeving vereenvoudigen.

Veel mensen willen graag een laadpaal voor elektrisch rijden op de plek waar ze parkeren. Wie dat wil regelen via een VVE, kan tegen verschillende problemen aanlopen. Soms is bijvoorbeeld onduidelijk wat er in een parkeergarage kan en mag. Ook de kostenverdeling binnen de VVE is niet altijd helder.

Subsidie voor advies over laadpalen

VVE’s kunnen via de SEEH-regeling subsidie aanvragen om hierover advies in te winnen van een deskundige. Zo kunnen zij 75% van de kosten terugkrijgen, met een maximum van €1500. In het advies moeten in elk geval antwoorden staan op vragen over plaatsing in een parkeergarage, brandveiligheid en hoe de VVE de kosten het beste kan verdelen.

Vanaf januari 2022 kunnen VVE’s een aanvraag voor subsidie indienen, met terugwerkende kracht naar 6 oktober 2021. Staatssecretaris Van Weyenberg (Infrastructuur & Waterstaat) trekt hier in totaal €900.000 voor uit.

Regelgeving eenvoudiger

De overheid wil daarnaast de regelgeving vereenvoudigen. Individuele appartementseigenaren kunnen straks makkelijker een oplaadpunt aanleggen op hun eigen privé-parkeervak of op de gemeenschappelijke parkeergelegenheid. Nu is daar nog een meerderheidsbesluit van de VvE voor nodig.

In Nederland vallen 1,2 miljoen woningen onder een VVE, dit is ongeveer 17% van alle woningen. Het vereenvoudigen van regelgeving om laadpalen te plaatsen past in een breder plan van het kabinet om mensen meer mogelijkheden te geven om zelf bij te dragen aan klimaatsverbetering.

 

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/laadpaal-aanvragen-makkelijker-voor-vves/