Airbnb verliest driekwart adressen Amsterdam na registratieplicht

Verhuurplatform Airbnb is in één klap driekwart van zijn woningaanbod in Amsterdam kwijtgeraakt. Dat is een rechtstreeks gevolg van een verplichte registratie die de gemeente heeft ingevoerd. Doel daarvan is overlast door toerisme in te dammen.

In Amsterdam mogen sinds 1 oktober alleen nog particulieren die zich hebben geregistreerd bij de gemeente hun woning aanbieden bij verhuurplatforms zoals Airbnb en Booking.com. Deze platforms kunnen voortaan een boete krijgen als ze toch ongeregistreerde verhuurders accepteren.

Uit een peiling door de gemeente blijkt dat het aantal verhuuradressen in de hoofdstad hierdoor sterk is gedaald, schrijft De Volkskrant. In totaal nam het aantal af van 18.715 adressen in maart naar 4.128 in oktober. Het gaat daarbij om de aanbieders Airbnb, Booking.com, Expedia, Tripadvisor en VRBO. De grootste klappen vielen bij Airbnb. Daar daalde het aantal adressen van 16.648 naar 2.924.

Onveilige situaties

Voor de hoofdstad is de registratieplicht een middel om overlast en woningonttrekking door vakantieverhuur tegen te gaan. Een brand in een illegaal hotel in 2012, waarbij twee toeristen omkwamen, was voor de gemeente aanleiding om in te grijpen. “Langzaam groeide het besef dat vakantieverhuur ook tot onveilige situaties kan leiden, tot overlast en tot onttrekking van schaarse woningen”, stelt gemeenteambtenaar Marnix Bolkestein van de Directie Wonen in De Volkskrant.

In eerste instantie stelde de gemeente beperkingen in zoals een maximale verhuurperiode van 30 dagen per jaar en vier personen per adres. Maar dat bleek in de praktijk moeilijk te controleren.

‘Aantal verhuurders kan weer toenemen’

Of de verplichte registratie daadwerkelijk leidt tot minder overlast moet blijken, zegt Bolkestein. Het is mogelijk dat het aantal verhuurders weer toeneemt als het toerisme aantrekt. Bovendien blijft de gemeente afhankelijk van burgers die zelf moeten melden hoeveel dagen zij hun woning verhuren. Niet iedereen doet dat.

Ook andere steden worstelen met vakantieverhuur via platforms. De gemeente Den Haag besloot vorig jaar op basis van een uitspraak van de Raad van State om helemaal geen vergunning meer af te geven voor vakantieverhuur.

Airbnb schrapt adressen

Airbnb bevestigd dat het alle adressen zonder registratienummer heeft gedeactiveerd. Het verhuurplatform zegt in De Volkskrant vrijwillig mee te werken aan een verscherpte regelgeving in Amsterdam.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/airbnb-verliest-driekwart-adressen-amsterdam-na-registratieplicht/