Numerus Fixus voor opleiding makelaardij

studie makelaardij

Om de grote toestroom aan nieuwe studenten aan te kunnen, gaan de vier hogescholen die de studie vastgoed & makelaardij aanbieden een numerus fixus instellen. Dat betekent dat een beperkt aantal studenten wordt toegelaten.

Vanwege de gekte op de huizenmarkt hebben de opleidingen te maken met een grote toestroom van nieuwe studenten. Aan de Fontys hogeschool in Eindhoven, een van de instellingen die de numerus fixus gaan hanteren, startten vorig college jaar 220 studenten. Dit jaar zijn het er 382. Ter vergelijking: in 2015 waren het er nog maar 128.

Vanaf het collegejaar 2022-2023 zijn er in Eindhoven nog maar 350 plaatsen. In de selectieprocedure moeten potentiële studenten hun rekenvaardigheid en schriftelijke communicatieve vaardigheden tonen. Ook wordt er gekeken naar de motivatie en de verwachting die zij hebben bij de opleiding. Tenslotte volgt een gesprek met een docent van de opleiding.

Hardste groeier

De studie vastgoed & makelaardij is met stip de hardste groeier van de economische opleidingen. De aantallen studenten aan de andere opleidingen stijgen of dalen iets of blijven per saldo gelijk.

Het beeld is bij de andere drie aanbieders van de studie niet anders. De opleidingen aan de Hogeschool Rotterdam), Saxion (Enschede) en de Hanzehogeschool (Groningen) groeien even hard. Ook daar wordt de numerus fixus ingesteld.

Startsalaris: 2786 euro

Vastgoed & makelaardij staat volgens de Keuzegids hbo 2021 in de top tien studies met het hoogste startsalaris: € 2.786 bruto per maand. Ook staat de studie bijna bovenaan in het rijtje ‘hoogste kans op een baan’. Maar dat is niet de belangrijkste reden waarom studenten voor de opleiding kiezen. Vastgoed is ook een actueel thema, waar veel over gepraat wordt, blijkt uit interviews met studenten van RTL Nieuws. De opleidingen leiden niet primair op tot makelaar, al is dat wel één van de mogelijkheden, zegt de woordvoerder van Fontys. Makelaar sinds 2001 geen beschermd beroep meer, al kiezen de meeste makelaars ervoor zich te laten certificeren om serieus genomen te worden. De NVM pleit ervoor de beschermde titel opnieuw in te voeren.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/numerus-fixus-voor-opleiding-makelaardij/