Algemeen

Nieuwe campagne tegen fraude huurwoningen

nepadvertenties huurwoningen

Ook oplichters profiteren van de zeer gespannen huurwoningmarkt. Sinds enige tijd neemt het aantal nepadvertenties voor huurwoningen op de bekende platforms weer toe.

Daarvoor waarschuwt de Fraudehelpdesk. Eerder deze maand begonnen het Openbaar Ministerie en de Fraudehelpdesk een campagne waarin ze waarschuwen voor deze vorm van fraude. De signalen daarover nemen sinds kort toe en met name verhuurplatforms merken dat, schrijft de Fraudehelpdesk. “Vanwege de uitzonderlijke krapte op de huurwoningmarkt lijken fraudeurs opnieuw misbruik te willen maken van de wanhopige woningzoeker.”

‘Oplichting kwam nauwelijks meer voor’

Wat opvalt is dat oplichting via de bekende verhuurplatforms eigenlijk nauwelijks meer
voorkwam. De platforms namen nog meer maatregelen genomen ter beveiliging, zoals
intensievere (zowel geautomatiseerde als handmatige) screening van profielen, adviezen
aan gebruikers om geen NAWgegevens (naam, adres, woonplaats) te gebruiken en niet te klikken op links, het instellen van tweestapsauthorisatie en strakkere procedures voor het offline laten halen van phishingsites. Vervolgens verschoof het probleem grotendeels naar nepadvertenties voor huurwoningen op social media.

Sinds kort ziet de Fraudehelpdesk echter weer een lichte stijging van fraudepogingen op of via sommige bekende verhuurplatforms. Vanwege de uitzonderlijke krapte op de huurwoningmarkt zien fraudeurs opnieuw kans misbruik te maken van wanhopige woningzoekers. Daarom is de campagne ‘Een dak boven je
hoofd, of van je centen beroofd?‘ gelanceerd.

Expats en internationale studenten kwetsbaarst

De Fraudehelpdesk vermoedt dat er ook veel gedupeerde expats en internationale studenten buiten de cijfers vallen. “Die weten ons waarschijnlijk niet te vinden.” Terwijl deze groep wel vaak slachtoffer wordt van huurfraude en daar ook extra kwetsbaar voor is.

De Fraudehelpdesk adviseert woningzoekers extra alert te zijn op nepadvertenties voor huurwoningen. Ze worden gewaarschuwd een woning altijd eerst bezichtigen voor ze betalen, te controleren of de foto’s niet afkomstig zijn van een andere website, het adres te controleren op Streetview en goed op te letten bij advertenties op sociale media.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/nieuwe-campagne-tegen-nepadvertenties-huurwoningen/