Algemeen

Transparante WOZ-waardebepaling met ArcGIS

OrtaX

Voor veel consumenten is het onduidelijk hoe de WOZ-waarde precies tot stand komt. Ortec Finance heeft daarom de applicatie OrtaX ontwikkeld. Taxateurs bij gemeenten kunnen daarmee snel en transparant de WOZ-waarde bepalen en aanpassen, door gebruik te maken van met data gevulde kaarten. Dat bespaart tijd en geld.

Partnercontent van Ortec Finance

OrtaX is ontwikkeld met ArcGIS van Esri. In ArcGIS is alles te visualiseren dat een locatie of ligging heeft: gebouwen, bomen, wegen, water en nog veel meer. Hiervan worden interactieve kaarten gemaakt. Gebruikers kunnen zo, dankzij de slimme datagedreven opmaak en intuïtieve analysetools, zelf de mooiste kaarten samenstellen om informatie visueel te maken.

Het ArcGIS platform is zo ingericht dat ontwikkelaars er snel mee aan de slag kunnen. Ortec Finance heeft zijn applicatie OrtaX dan ook helemaal zelf ontwikkeld. De applicatie is bedoeld voor gemeenten en samenwerkingsverbanden van gemeenten, vertelt Maarten-Jan Evers, Senior Business Specialist van Ortec Finance. “De kaarten van Esri bieden de mogelijkheid om software-oplossingen goed inzichtelijk te maken. Wij leveren een oplossing voor taxateurs die werken bij gemeenten. Zij bepalen de WOZ-waardes vanachter hun bureau, maar kunnen de applicatie ook op locatie gebruiken. Dus hoe meer data je hen overzichtelijk kunt presenteren, hoe beter. Zo kunnen ze weloverwogen beslissingen maken.”

Windmolens en hoogspanningsmasten

Hoe werkt de applicatie? Als er bijvoorbeeld een windmolen gebouwd wordt, heeft dat direct invloed op huizenprijzen – en dus de WOZ-waarde – in de buurt. Ervaring leert dat panden in een straal van 2,5 kilometer om de molen hinder ondervinden. Evers: “De molen plaatsen we op de kaart, en alle objecten die binnen die straal vallen, worden automatisch aangepast aan de nieuwe situatie met windturbine.” Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld snelwegen en hoogspanningsmasten.

“Voorheen moesten gemeenten veel handwerk verrichten, metingen doen en locaties bezoeken om een oordeel te kunnen vellen over de WOZ-waarde”, legt Evers uit. “Deze oplossing is veel efficiënter, eerlijker én sneller. Omdat gemeenten de data niet meer handmatig hoeven over te zetten en te onderzoeken, besparen ze al snel veel tijd.”

Het voordeel is de enorme hoeveelheid kaartmateriaal die standaard beschikbaar is in ArcGIS en die gebruikers kunnen raadplegen. De kaarten kunnen vanuit ArcGIS direct ingeladen worden.

‘Kaarten spreken voor zich’

Evers maakte kennis met Esri in de Verenigde Staten, waar hij op een congres de kaarten van Esri in een demo zag. Terug in Nederland onderkende hij de kracht van visualisatie. Ortec Finance wilde graag een maandelijkse update van de Nederlandse huizenmarkt geven, en gebruikte hiervoor de kaarten van Esri en combineerde die met data van het Kadaster. De accurate update is nu zeer succesvol, ook omdat Ortec Finance de enige aanbieder is van een dergelijke maandelijkse update.

Vanwege dit succes werd al snel besloten om de oplossing ook in de eigen taxatiesoftware, OrtaX, op te nemen. Toen bleek dat de mogelijkheden van Esri boven die van andere aanbieders uitsteken en ook de kosten lager waren dan verwacht, was de keus gemaakt.

Lees ook: Gemiddelde WOZ-waarde gestegen met 7%

“We hebben de applicatie uitgebreid met nieuwe kaartlagen, en we plotten onze eigen data op de Esri-kaarten. Die systemen zijn helemaal geïntegreerd. Onze klanten kunnen die kaartlagen aan en uit zetten, data selecteren en muteren.”

Jeroen van Winden, CTO bij Esri Nederland ziet in Ortec Finance een prachtvoorbeeld van hoe organisaties met ArcGIS eigen toepassingen maken. “We bieden alle ingrediënten en faciliteren anderen om hun ideale applicatie te ontwikkelen. Dat kan met ArcGIS en de vele onderliggende services waarmee kaarten gemaakt en verrijkt kunnen worden. Ortec Finance laat zien hoe de visualisatie van data op een kaart van grote toegevoegde waarde is, en dient als inspiratie voor anderen om ook de kracht van locatie letterlijk in kaart brengen te ontdekken.”

Gemeenten enthousiast

Ook de reacties van gebruikers – de gemeenten – zijn zeer enthousiast. Als een burger nu bezwaar maakt tegen een WOZ-waarde, kan een gemeenteambtenaar achter het scherm de situatie inzien en eventueel direct aanpassen. Daarbij past hij meteen de objecten aan die ook dezelfde veranderde omstandigheden ondervinden, om zo bezwaarschriften in het daaropvolgende jaar te voorkomen.

Meer uitleg op de site van Ortec.

Check deze video van Nu.nl

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/transparante-woz-waardebepaling-met-arcgis/