Hypotheken voor verbouwing of energiezuinig maken in de lift

Het aantal hypotheken dat wordt afgesloten om een woning te verbouwen of energiezuiniger te maken zit in de lift. In oktober steeg het afsluiten van hypotheken voor dit doel met 59 % ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit een analyse van De Hypotheker.

De toename hangt voor een deel samen met de explosieve stijging van de gasprijzen, vermoedt De Hypotheker. In oktober liep de gasprijs op naar bijna het achtvoudige van de gasprijs een jaar geleden. Ook ten opzichte van september 2021 is er sprake van een groei. Ten opzichte van vorige maand zijn in oktober 29 % meer hypotheken voor verduurzaming afgesloten.

Het lijkt erop alsof woningbezitters er vaker voor kiezen hun woning te verduurzamen om de energiekosten te drukken, dan op de oververhitte woningmarkt op zoek te gaan naar een nieuw huis, zegt De Hypotheker.

Vooral 55-plussers kiezen voor een verbouwing en/of energiebesparende voorzieningen. Onder die leeftijdsgroep is de stijging met 90 % het grootst. Ook in de leefstijdscategorie van 35 tot 45 jaar is de stijging hoog: 85 %.

Duurzaamheid beloond bij oversluiten

Uit een analyse door Hypotheekonderzoek.nl blijkt dat geldverstrekkers duurzaamheid belonen bij het oversluiten van een hypotheek. Wie een gunstig energielabel heeft, krijgt in een kwart van de gevallen korting bij het oversluiten. Het komt neer op gemiddeld €9.407 netto binnen een nieuwe rentevaste periode van 20 jaar.

In bijna 40% realiseert de consument de hoogste besparing via een hypotheek met duurzaamheidskorting. Voor huishoudens die met een regulier hypotheekproduct het meeste besparen, is dat bijna altijd in combinatie met NHG.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/hypotheken-voor-verbouwing-of-energiezuinig-maken-in-de-lift/