Huurprijzen appartementen en studio’s stijgen in heel Europa

München

Huurprijzen van appartementen, studio’s en kamers zijn in heel Europa in het vierde kwartaal van 2021 gestegen. Dat blijkt uit een rapport van HousingAnywhere. Amsterdam en Utrecht staan over het hele jaar 2021 in de top 5 van hoogste kamerprijzen in Europa.

Verhuurplatform HousingAnywhere vergeleek de stijgingen van huurprijzen voor studio’s, appartementen en particuliere kamers in verschillende Europese steden. Over het vierde kwartaal vorig jaar was de stijging van de huur van een studio het hoogst in de Duitse stad München. Een huurder betaalde daar in het derde kwartaal voor een studio gemiddeld €1.003 per maand. Dat steeg in het vierde kwartaal met 14,7% naar €1.151. In Berlijn was een stijging te zien met 9,1% naar gemiddeld €1.015.

Amsterdam: 22% meer voor studiohuur in 2021

In Amsterdam bleef de stijging van de huurprijzen over het vierde kwartaal met 0,3% redelijk beperkt. De huur van een studio kostte daar in het derde kwartaal nog €1.177, en in Q4 was dat €1.181. Over het gehele jaar 2021 is wel sprake van een sterke stijging van studioprijzen in Amsterdam en ook in Utrecht. In de hoofdstad betaalde een huurder 22% meer voor een studio ten opzichte van 2020. In Utrecht was de stijging 19%.

Wie een kamer wil huren, was vorig jaar met gemiddeld €670 per maand het duurst uit in Utrecht, gevolgd door Amsterdam (€650). Daarmee vallen beide steden in de Europese top 5 van hoogste kamerprijzen.

Huurbeleid in Spanje

Gemeentelijke beperkingen en boetes helpen nauwelijks om het tekort op de huurwoningmarkt op te lossen, concluderen de onderzoekers. Als voorbeeld noemen zij de Spaanse steden. Nieuw huurbeleid moet daar zorgen voor meer en betaalbaardere huurwoningen. Volgens HousingAnywhere is het de vraag is of dit leidt tot oplossingen, aangezien de huren alleen al in Barcelona met gemiddeld 6% stegen voor appartementen. Madrid noteerde de hoogste stijging voor studio’s (5,1%).

Samenwerking nodig

Volgens HousingAnywhere is er meer samenwerking nodig tussen verschillende partijen om het tekort aan betaalbare huisvesting op te lossen. Gemeenten, universiteiten, projectontwikkelaars en technologieaanbieders moeten samen aan de slag om te voorkomen dat bijvoorbeeld talentvolle jongeren hun studie- en carrièreplannen gedwongen uitstellen of wijzigen.

ABN Amro: minder aanbod huurwoningen

Ook ABN Amro signaleert een verder oplopend tekort aan huurwoningen in Nederland in zijn sectorprognose Vastgoed. Volgens de bank zorgt een lage werkloosheid voor een hardere waardestijging van huurwoningen. Een lage werkloosheid geeft mensen meer zekerheid en bereidheid tot het doen van bestedingen, zoals het betalen van een hogere huur.

Dit komt bovenop het feit dat het aanbod van huurwoningen voorlopig niet zal stijgen. Dat komt onder meer door de opkoopbescherming. Die schrikt beleggers af en zorgt ervoor dat de hoeveelheid huurwoningen niet verder zal uitbreiden. De verwachting is dat de opkoopbescherming in steeds meer gemeenten gaat gelden. Dat zal de prijzen opdrijven, aldus de bank.

 

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/huurprijzen-appartementen-en-studios-stijgen-in-heel-europa/