Algemeen

Helpdesk: 8 tips van een mental coach bij stress

stress

Lastige praktijkproblemen, wie kent ze niet? Onze Vastgoed-helpdesk geeft antwoord. Deze keer: 8 tips van een mental coach bij stress.

Auteur: Judith Bakkers


Casus

De huidige woningmarkt is voor veel makelaars zeer stressvol. Makelaar G., 40 jaar met een eigen kantoor, twee medewerkers en een gezin met twee kinderen, loopt inmiddels op zijn laatste benen. Hij zit er mentaal bijna doorheen. Moe, hoofdpijn, misselijk en depressief. De kans op een burn-out is groot. Een mental coach helpt hem er in vijf sessies bovenop. Door te luisteren, te inventariseren en hem te begeleiden naar de juiste keuzes. Dat brengt rust.


Veel makelaars knokken om het hoofd boven water te houden, juist nu het goed gaat met de woningmarkt, want genoeg aanbod krijgen is een hele strijd. De concurrentie is moordend. Privé en werk vloeien daardoor volledig in elkaar over.

Er is soms geen tijd meer voor het gezin, vrienden of ontspanning. Dat kan een behoorlijke wissel trekken op iemands mentale uithoudingsvermogen. In de waan van de drukke dag lijkt er geen ruimte om mentaal even bij te tanken. Makelaars moeten continu ‘aan staan’ in deze krappe aanbodmarkt. De klant vraagt optimale aandacht. Een makelaar cijfert zichzelf en zijn ongemakken snel weg voor het bedrijf en de klanten. Maar misschien kan het wel anders? Een tandje lager. Want altijd maar doorjakkeren is ongezond. De geest kan daardoor overbelast raken.

Lees ook: Makelaarstarieven stijgen mee met huizenprijzen, concurrentie neemt toe

Symptomen van een burn-out

Want uiteindelijk begint het lichaam tegen te stribbelen. Hoofdpijn, misselijk, depressief, lusteloos, moe, spierpijn, suizende oren, maagpijn of hyperventilatie: waarschuwingen van een aanstaande burn-out. Een burn-out die niemand wil, waarbij het hele lichaam verstart en de persoon wel een jaar uit de running kan zijn. Dus luister goed naar het lichaam, dat fantastisch aangeeft wanneer het fout gaat. Neem die signalen serieus en trek aan de bel.

Ga eerst naar de huisarts om uit te vinden of het puur fysiek is of een mentale overbelasting. Heeft de geest hulp nodig, dan is een mental coach een aanrader. Niet zo zwaar als een psycholoog, maar een deskundige die goed kan luisteren, inventariseren waar het aan schort en om samen mee naar oplossingen te zoeken.

Inventariseer de dagelijkse activiteiten

Om stil te kunnen staan, moet er eerst gekeken worden hoe een dag volloopt. Inventariseer de dagelijkse activiteiten. Hoeveel uur wordt besteed aan wat? Wat zijn de verwachtingen (van de makelaar zelf en van de klanten)? Wat is echt belangrijk en wat minder? Krijg inzichten, herijk, reset de geest, relativeer en maak keuzes. Hoe ver moet iemand gaan voor z’n klanten? Waar draait het leven om? Plan momenten om uit te rusten. Ga af en toe gewoon zitten, kijk uit het raam en denk aan niets (dat is best moeilijk!). Lukt dat niet, iets langer tandenpoetsen en daar volledig op focussen, kan ook al helpen. Juist in die stilte-momenten laadt de geest zichzelf weer op, ontstaan andere inzichten.

Werk en privé van een makelaar zijn bijna nooit in evenwicht. Er moet altijd gelaveerd worden tussen het een en het ander.

Werk en privé bijna nooit in evenwicht

Werk en privé van een makelaar zijn bijna nooit in evenwicht. Er moet altijd gelaveerd worden tussen het een en het ander. Een makelaar moet continu flexibel meedeinen met wat er zich aandient. Verander dat een beetje. Bepaal vastgestelde werktijden en communiceer duidelijk over je bereikbaarheid, bijvoorbeeld voor 9 uur ’s ochtends en 6 zes uur ’s avonds, één dag in de week niet of in het hele weekend niet. Dat wordt ook in deze tijden echt wel geaccepteerd. Stoppen met werken is dan niet nodig. Met anders indelen kan er al lucht komen. Hoe de indeling eruit ziet? Dat is voor iedereen anders. Het is een zoektocht naar wat het beste bij de betreffende ondernemer past. Het vak blijft altijd laveren tussen werk en privé, maar laat het werk niet overheersen. Bepaal grenzen.

8 praktische tips

Vaak zit verandering in de kleine details. Daarom een aantal praktische tussendoortips van de mental coach:

  1. Beweeg meer (al is het maar een wandeling in de buurt)
  2. Adem meer gezonde buitenlucht in (bos, strand, natuur)
  3. Probeer genoeg te slapen (van 24.00 tot 7.00)
  4. Zorg voor rust en regelmaat
  5. Maak een begrensd dagprogramma
  6. Zoek naar de ultieme ontspanning (wat deed u vroeger graag?)
  7. Verlaag het tempo van eten, lopen, drinken. Neem de tijd hiervoor.
  8. Verander de sneltrein in een gewone trein.

De belangrijkste les van de gesprekken met een mental coach is: relativeer. Hoe moeilijk het ook is. Probeer het maar eens!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met mental coach Margriet Aten, coaching en counselling

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/helpdesk-8-tips-van-een-mental-coach-bij-stress/