Slechts een op de vijf starters verwacht in 2022 huis te kopen

starters 2022

Krap 20% van alle starters op de Nederlandse woningmarkt verwacht in 2022 hun eerste huis te kopen. Dit blijkt uit de Startersbarometer van Viisi Hypotheken. In de vorige barometer, van oktober vorig jaar, was dit nog bijna een kwart van alle starters.

De Startersbarometer is een periodiek onderzoek uitgevoerd door PanelWizard. Deze keer werden 1.018 Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar oud zonder koopwoning bevraagd. Maar liefst negen op de tien starters zeggen pas een huis te willen kopen nadat de woningmarkt is afgekoeld.

Vooral dertigers zijn pessimistischer over hun kansen op de woningmarkt. Vergeleken bij het voorgaande kwartaal daalde het percentage starters tussen 30 en 35 jaar dat in 2022 een huis denkt te gaan kopen, van 24 naar 19%.

Gebrek aan vermogen

De belangrijkste verklaring voor de groeiende wanhoop onder starters lijkt een gebrek aan vermogen te zijn. Zo zegt maar liefst 83% van alle ondervraagden onvoldoende financiële middelen te hebben om een geschikte woning te kopen. Bij slechts een derde van hen is familie in staat én van plan een duit in het zakje te doen. Mede hierdoor is 22% van alle starters bereid om bij de aankoop van hun eerste woning vergaande financiële risico’s te nemen.

Omdat hoogopgeleiden bijna dubbel zo vaak worden gesteund door familie (42%) zijn zij vergeleken bij praktisch- (15%) en middelbaar geschoolden (2%) veel vaker bereid om te overbieden, zonder voorbehoud te bieden en/of een maximale hypotheek af te sluiten.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Bron: Viisi

Hergen Dutrieux, co-founder van Viisi Hypotheken: “In de huidige markt moeten starters vaak al hun financiële middelen aanspreken om een competitief bod te kunnen uitbrengen. Extra kapitaal, zoals een bijdrage van familie, wordt daarom vaak gebruikt om te overbieden. Wanneer je jezelf in allerlei financiële bochten moet wringen om toch aanspraak te kunnen maken op een koopwoning, is het wellicht beter om eerst nog wat extra te sparen en het later opnieuw te proberen.”

Lees ook: Helft starters zoekt minimaal een jaar naar woning

92% starters voor overheidsingrijpen

Uit het onderzoek blijkt verder dat het toenemend pessimisme onder starters zich niet alleen beperkt tot het komende jaar. Zo noemt maar liefst 84% van alle ondervraagden een eigen koopwoning op dit moment onbereikbaar. Niet minder dan 92% van alle starters vindt dat de overheid nog in 2022 moet ingrijpen op de woningmarkt.

 

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/slechts-een-op-de-vijf-starters-verwacht-in-2022-huis-te-kopen/