Verbod loden leidingen in de maak

loden leidingen

Het ministerie van Volkshuisvesting gaat loden leidingen in scholen, huurwoningen en kinderopvangcentra verbieden. Het ministerie volgt daarmee een advies van de Gezondheidsraad uit 2019 op.

De Gezondheidsraad oordeelde dat lood in drinkwater schadelijk is bij dagelijks gebruik, vooral voor baby’s en jonge kinderen. Wanneer het verbod ingaat is nog niet bekend, laat minister De Jonge van Wonen in een Kamerbrief weten.

De Jonge kiest niet voor een ‘generiek verbod’. Voor koopwoningen zal het verbod niet gaan gelden. Eigenaar-bewoners worden volgens hem voldoende geïnformeerd over de risico’s van loden leidingen, zelfs nadrukkelijk op het moment van aankoop. Deze groep heeft een eigen verantwoordelijkheid als het gaat om schoon drinkwater en het vervangen van de loden leidingen, schrijft de minister in de Kamerbrief.

Zelf opsporen

Gemeenten hebben volgens De Jonge aangegeven dat een verbod kan helpen om verhuurders te dwingen om loden leidingen te saneren. Verschillende gemeenten worstelen al langer met loden drinkwaterleidingen, met name in huurwoningen, maar stonden door het uitblijven van een verbod met lege handen.

In 2020 deden de vijf grootste steden een oproep tot een verbod. Omdat dat tot gedwongen extra kosten voor eigenaren zou leiden en moeilijk te handhaven zou zijn, deed toenmalig minister Ollongren daar niets mee. De gemeente Amsterdam besloot vorig jaar, toen bleek dat maar weinig verhuurders actie ondernamen om de leidingen te vervangen, zelf het lood op te gaan sporen.

Lees ook: Brussel wil energielabel G en F helemaal uitbannen

Goed nieuws

In Amsterdam is het probleem met deze leidingen het grootst. Daar staan 70.000 woningen uit de bouwperiode waarin loden leidingen zijn aangelegd.

De Amsterdamse wethouder Wonen Jakob Wedemeijer (SP) is daarom blij met het verbod. “Na meer dan twee jaar strijd tegen loden leidingen en vele verzoeken aan het Rijk komt onze nieuwe minister nu met een verbod voor huurwoningen. Daarmee kunnen we eindelijk alle verhuurders dwingen om loden leidingen te verwijderen. Wat een goed nieuws voor alle huurders en iedereen die de afgelopen jaren heeft gestreden voor gezond drinkwater.”

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/verbod-loden-leidingen-in-de-maak/