Rabobank: ook dit jaar dubbele groeicijfers

koopwoningen 2022

Ondanks de oorlog in Oekraïne stijgen de Nederlandse huizenprijzen ook dit jaar nog met dubbele cijfers en koelt de woningmarkt voorlopig niet af. Koopwoningen worden in 2022 gemiddeld 17,3% duurder, gevolgd door nog eens 5,5% in 2023.

Dat schrijven economen van RaboResearch in hun het nieuwe Kwartaalbericht Woningmarkt. Doordat er bijna geen huizen meer te koop staan, neemt het aantal koopwoningen dat van eigenaar verandert, in 2022 af tot circa 191.000. In 2023 zal dit weer wat aantrekken, tot ongeveer 198.000 woningtransacties. Uiteraard zijn deze voorspellingen door de gevolgen van de oorlog met grote onzekerheid omgeven.

Historische stijging huizenprijzen

In januari 2022 waren bestaande koophuizen 21,1% duurder dan in dezelfde maand het jaar ervoor. Overigens werd toen rekening gehouden met een prijsdaling in de tweede helft van het jaar.

Die voorspelling kwam niet uit. In plaats daarvan hebben we te maken met een historische stijging, vertelt woningmarkteconoom Stefan Groot van RaboResearch. “Sinds 1977 zijn de huizenprijzen in ons land niet meer zo hard gestegen. De uitzonderlijke oververhitting van de woningmarkt wordt nog duidelijker als we naar de prijsstijging in euro’s kijken. Jan Modaal heeft nu twee volledige jaarsalarissen nodig om het tempo op de woningmarkt bij te benen.” Huizenkopers betalen inmiddels € 75.000 meer voor hun huis dan degenen die een jaar eerder een huis kochten.

Bron: RaboResearch

Steeds minder huizen verkocht

Momenteel worden in ons land steeds minder huizen verkocht. In januari van dit jaar waren er bijvoorbeeld maar 14.053 transacties. “Het is lang geleden dat het er zo weinig waren. Zulke aantallen zagen we vooral tijdens de crisisjaren van 2008–2013. Dat er minder huizen worden verkocht, wijst niet op een verandering in het sentiment bij huizenkopers. Huizen worden juist ontzettend snel verkocht en er woedt een heftige biedstrijd. Daarbij gaan huizen soms ver boven de vraagprijs weg. De daling van het aantal verkopen lijkt dus vooral het gevolg van de enorme krapte op de huizenmarkt.”

Hierdoor en door de achterblijvende nieuwbouwproductie zullen dit jaar naar verwachting nog maar 191.000 bestaande koophuizen van eigenaar wisselen, denkt Groot. “Dat zijn er 35.000 minder dan in 2021, toen nog ruim 226.000 bestaande koophuizen werden verkocht. Voor 2023 verwachten we enig herstel en gaan we uit van 198.000 verkopen.”

“Als de economie door de oorlog in zwaar weer terecht komt, stijgen de huizenprijzen waarschijnlijk minder hard”

– Stefan Groot, woningmarkteconoom RaboResearch

Onzekerheid door oorlog

De oorlog in Oekraïne zorgt volgens de onderzoekers niet direct voor een omslag op de Nederlandse huizenmarkt. “Maar deze zorgt er wel voor dat de huizenprijzen minder hard toenemen door de impact van de oorlog op de Nederlandse economie”, zegt Groot. “Door de dalende koopkracht houden consumenten minder geld over voor de maandelijkse woonlasten. Huizenkopers hebben zo rekening te houden met een lager woonbudget. Door de oorlog wordt ook de kans op een recessie groter. Als de economie inderdaad in zwaarder weer terecht komt, dan stijgen de huizenprijzen waarschijnlijk minder hard dan we nu voorzien.”

Lees het hele Kwartaalbericht Woningmarkt op de website van RaboResearch Economie.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/rabobank-ook-dit-jaar-dubbele-groeicijfers/