Op vakantie via woningruil: maak goede afspraken

Op vakantie via woningruil: maak goede afspraken

Woningruil is een interessante optie voor wie op vakantie wil en een klein budget heeft. De vakantiegangers hebben behalve reiskosten geen verdere kosten. Wel is het belangrijk goede afspraken te maken.

Partnercontent van FBTO

Een hotel of vakantiehuisje is relatief duur. Wie een klein budget heeft, maar wel luxe wil, kan overwegen voor woningruil te kiezen. Er zijn in dat geval wel een paar zaken waarop de vakantiegangers moeten letten, zoals het afsluiten van een woonverzekering.

Wat houdt woningruil in?

Bij woningruil wisselt men tijdelijk van woonruimte met iemand anders. Een binnenstadsbewoner die toe is aan rust, ruilt bijvoorbeeld met iemand die op het platteland woont en voor wie de stad een welkome afwisseling is.

Om tot een ruil te komen met een andere huiseigenaar, moet de vakantieganger zijn/haar eigen woning aanbieden. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Men kan natuurlijk het eigen netwerk aanspreken via sociale media. Maar er zijn ook verschillende woningruilsites. Bedoeling is dat de aanstaande woningruiler bij aanmelding duidelijk aangeeft wat de eigen woning te bieden heeft en wat men zelf zoekt.

Afspraken maken

Wanneer twee partijen elkaar gevonden hebben, moeten zij duidelijke afspraken maken voordat ze hun huissleutels uitwisselen. Belangrijk is deze op papier te zetten, zodat er achteraf geen problemen ontstaan.

Belangrijkste afspraken zijn de ruilperiode, eventuele kosten en hoe het huis achtergelaten moet worden wanneer de tijdelijke bewoners de deur uitgaan. Bij het ene huis is het heel normaal om de achterdeur open te laten, maar in een andere woning moet misschien juist het alarmsysteem ingeschakeld worden.

Andere afspraken kunnen zijn: de zorg voor achterblijvende huisdieren of voor de tuin en binnenplanten. Daarnaast is het handig om telefoonnummers uit te wisselen om contact te zoeken bij onvoorziene omstandigheden in en om het huis.

Verzekering checken

Verder doen beide partijen er goed aan om de polisvoorwaarden van de inboedelverzekering te checken. Kijk bijvoorbeeld in hoeverre de eigen aansprakelijkheidsverzekering een vergoeding biedt bij schade veroorzaakt aan het huis of de spullen van een ander. Vraag ook de wederpartij dit te doen en wissel deze gegevens uit.

Wanneer de zakelijke onderdelen goed overeengekomen zijn, zijn beide partijen goed voorbereid en staat niets een zorgeloze vakantie nog in de weg.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/op-vakantie-via-woningruil-maak-goede-afspraken/