Verbouwing financieren, welke opties zijn er?

In bijna elke woonwijk staan overdag wel een paar klusbusjes. Niet zo gek, want Nederland is massaal aan het verbouwen. Maar verbouwen kost geld. Sterker, dat wordt door de inflatie en oorlog in Oekraïne alleen maar duurder. Woningeigenaren die niet genoeg eigen geld hebben, hebben diverse andere opties om een verbouwing te financieren.

Partnercontent van Geld.nl

Twee mogelijkheden om een verbouwing te betalen, zijn geld lenen of de hypotheek verhogen. Dat kan via een (tweede) hypotheek of een persoonlijke lening. Wat zijn de opties en wat is wanneer voordelig?

Geld lenen of hypotheek bij overwaarde

Om een verbouwing te kunnen financieren met een hypotheek is een voorwaarde dat de woningeigenaar overwaarde heeft op de woning. Omdat hij maximaal 100% van de woningwaarde mag lenen, kan hij de overwaarde gebruiken om de verbouwing te financieren.

Woningeigenaren moeten er wel rekening mee houden dat de kosten voor een verbouwing bijna altijd hoger zijn dan de waardestijging die ermee wordt bereikt. Dus als hij verder geen overwaarde heeft, kan hij waarschijnlijk niet genoeg lenen via de hypotheek. Ook een tweede hypotheek is dan niet mogelijk. Hij kan dan eigenlijk alleen geld lenen bij een kredietverstrekker voor de verbouwing.

Tip! Als de woningeigenaar met een taxatierapport aantoont wat de waarde van de woning na de verbouwing is, gaat de hypotheekverstrekker van die waarde uit. Zo wordt ruimte gecreëerd in de hypotheek om bij te lenen voor een verbouwing.

Hypotheek voor verbouwing, onderhands of niet?

Kan een woningeigenaar zijn hypotheek verhogen en zo de verbouwing financieren? Dan is het volgende waar hij op moet letten voor welke bedrag de hypotheek is ingeschreven bij de notaris. Wie een woning koopt en de hypotheekakte inschrijft bij de notaris, doet dit voor een bepaald hypotheekbedrag. De inschrijving mag hoger zijn dan het bedrag dat hij daadwerkelijk leent.

Blijft de hypotheek na de verhoging onder het bedrag dat de woningeigenaar heeft ingeschreven? Dan kan hij de verbouwing altijd het beste financieren door de bestaande hypotheek te verhogen.

Verhoogt de woningeigenaar voor de verbouwing de hypotheek tot een hoger bedrag dan wat hij heeft ingeschreven bij de notaris? Dan kan hij de hypotheek niet onderhands verhogen bij de hypotheekverstrekker. Hij moet dan een tweede hypotheek afsluiten. Hiervoor betaalt hij opnieuw advies- en afsluitkosten, taxatiekosten en notariskosten. Alles bij elkaar kost dat gemiddeld € 3.000.

Hypotheek of persoonlijke lening voor verbouwing?

Dat brengt ons op het derde belangrijke punt: hoeveel wil een woningeigenaar lenen voor de verbouwing. Hij betaalt voor een tweede hypotheek namelijk altijd een lagere rente dan voor een persoonlijke lening, maar door de bijkomende kosten bij de tweede hypotheek is de persoonlijke lening soms toch voordeliger. Normaal gesproken kan een woningeigenaar er vanuit gaan dat bij een verbouwing tot € 25.000 een persoonlijke lening bij een kredietverstrekker goedkoper is dan een tweede hypotheek. Door de huidige hoge hypotheekrentes en het feit dat de leenrentes nog niet zo hard zijn gestegen, ligt de grens tot wanneer een lening goedkoper is, momenteel echter op € 55.000.

Extra mogelijkheden bij verbouwing financieren

Woningeigenaren moeten er goed op letten dat ze bij de verbouwing energiebesparende maatregelen nemen. Hiervoor bestaan diverse subsidieregelingen, waarmee hij ook (een deel van) de kosten kan financieren.

Lees meer over de diverse mogelijkheden

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/verbouwing-financieren-welke-opties-zijn-er/