Zo beschermen vastgoedmakelaars hun onderneming en klanten

beschermen

Vastgoedmakelaars zijn een groot deel van hun tijd onderweg. Om een huis te kunnen verkopen of verhuren, moet je als makelaar natuurlijk weten wat je precies aanbiedt. Daarbij is het nodig om snel te reageren als iemand bijvoorbeeld een bod uitbrengt of een afspraak wil maken voor een bezichtiging. Makelaars moeten goed bereikbaar zijn en snel toegang kunnen krijgen tot de nodige informatie. Een snelle internetverbinding komt daarbij goed van pas, maar het is minstens zo belangrijk dat deze verbinding ook veilig is.

Partnercontent van Lequal

In de vastgoedsector werk je met grote bedragen. Ook beschik je over persoonlijke informatie van klanten. Denk aan kopieën van paspoorten en eigendomsaktes. Makelaars zijn verplicht om deze gegevens goed te beschermen, waar ze ook zijn.

Strijk je even neer in een lokaal koffietentje om je voor te bereiden op een overleg of huisbezoek? Dan is de kans groot dat je inlogt via het openbare netwerk van deze horecagelegenheid. Dergelijke openbare netwerken zijn lang niet altijd veilig. Iedereen kan in principe gebruikmaken van dit netwerk, dus ook hackers.

VPN-verbinding inschakelen

Om overal kunnen internetten en tegelijkertijd online activiteiten te beveiligen, is het raadzaam om eerst een VPN in te schakelen voor je verbinding maakt met het openbare netwerk. Zo komt een versleutelde verbinding tot stand met een tussenliggende VPN-server. De VPN-server codeert de uitgewisselde data en verzendt deze vervolgens naar de openbare server.

Bijkomend voordeel is dat voor buitenstaanders alleen het IP-adres van de VPN-server zichtbaar is. Ze kunnen de gegevens daardoor ook niet meer herleiden naar de oorspronkelijke verzender. Het is mogelijk om een VPN gratis uit te proberen via een proefabonnement.

Tips voor een goede gegevensbescherming

Makelaars zijn op grond van de AVG wettelijk verplicht om zorgvuldig om te gaan met persoonlijke gegevens van klanten. Doe je dat niet, dan kan de Autoriteit Persoonsgegevens de onderneming een flinke boete opleggen. Behalve financiële schade levert dit ook aanzienlijke reputatieschade op. Als makelaar is het dus noodzakelijk om alle maatregelen treffen om te voorkomen dat deze gegevens in verkeerde handen vallen. Het inschakelen van een VPN is al genoemd.

Hier volgen nog een paar cruciale stappen:

1. Antivirussoftware

Maak gebruik van goede antivirussoftware, om apparaten optimaal te beschermen tegen uiteenlopende online dreigingen. Schakel een firewall in om het dataverkeer te filteren op virussen, wormen, spyware en andere vormen van malware. Laat ook regelmatig een scan uitvoeren om apparaten op verdachte bestanden te controleren. Het is heel belangrijk om updates van antivirussoftware ook meteen uit te voeren. Ook is het verstandig om smartphones te voorzien van een antivirusprogramma.

2. Wachtwoorden

Kies voor ieder account een bijzonder en moeilijk te raden wachtwoord. Laat collega’s en werknemers hetzelfde doen. Een datalek ontstaat vaak doordat een hacker het wachtwoord van een werknemer heeft kunnen raden of onderscheppen.

3. Back-up

Er zijn verschillende vormen van cybercriminaliteit. Cybercriminelen kunnen grote hoeveelheden vertrouwelijke informatie openbaar maken, maar het is ook mogelijk om de informatie juist ontoegankelijk te maken.

Dit doen ze door een computer te infecteren met ransomware, oftewel gijzelsoftware. Deze infectie kan zich uitbreiden naar alle computers in hetzelfde netwerk. Ze versleutelen bepaalde bestanden of een hele computer. Dit is alleen ongedaan te maken door losgeld te betalen aan de hacker. Maak daarom regelmatig een back-up om belangrijke bestanden te beschermen, bij voorkeur in een cloud.

4. Ongebruikte accounts en software

Controleer apparaten regelmatig op ongebruikte software. Elk softwareprogramma is een potentiële toegangspoort voor cybercriminelen. Gebruik je een programma niet, verwijder deze dan meteen van je apparaat. Ga ook regelmatig na wie er binnen het bedrijf toegang heeft tot wat voor informatie en of dat ook echt nodig is. De-activeer accounts van ex-werknemers zo snel mogelijk.

 

 

 

 

 

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/zo-beschermen-vastgoedmakelaars-hun-onderneming-en-klanten/