Vesteda staakt huurdersvoordracht wegens buitensporige overnamekosten

Vesteda staakt huurdersvoordracht wegens buitensporige overnamekosten

Huurders van Vesteda die opzeggen, kunnen niet meer zelf een kandidaat voordragen voor hun vrijkomende woning. Reden is het groeiende aantal klachten over exorbitant hoge overnamekosten.

De zogeheten huurdersvoordracht – jarenlang beleid bij Vesteda – was oorspronkelijk bedoeld om een soepele overdracht van de huurwoningen mogelijk te maken. Vesteda hoefde geen nieuwe kandidaten te werven en de vertrekkende en nieuwe huurders konden samen afspraken maken over de overname van bijvoorbeeld een vloer of gordijnen.

Verkapt sleutelgeld

Maar met het krapper worden van de huurwoningenmarkt kwamen er steeds vaker klachten van kandidaat-huurders. “Op zich is er niets mis mee als een huurder via sociale media zijn inboedel ter overname aanbiedt, maar sommigen begonnen er een slaatje uit te slaan”, legt een woordvoerder uit.

“Ze vroegen bijvoorbeeld voor een vloer met een waarde van € 3000,- een bedrag van € 8.000,-. Wanneer een kandidaat-huurder dit weigerde, werd hij niet voorgedragen door de huurder en ging de woning aan zijn neus voorbij. Dit is een verkapte en dubieuze manier om sleutelgeld te vragen. Daar distantiëren we ons van. Daarom zijn we met ingang van april gestopt met de mogelijkheid om kandidaat-huurders voor te laten dragen.”

‘Op de markt’

Vanaf 1 april biedt de verhuurder alle woningen weer aan via haar website. Voordeel daarvan is dat alle vrijkomende woningen nu weer ‘op de markt’ verschijnen. Zo heeft iedereen evenveel kans om een woning te kunnen huren. Tot voor kort werd bijna 25% van de vrijkomende woningen via via verhuurd, waardoor deze woningen nooit op de website werden aangeboden. Een kandidaat-huurder die niemand met een vrijkomende huurwoning kende, viste hierdoor veel vaker achter het net. Vesteda vindt het in de huidige krappe woningmarkt eerlijker om alle beschikbare woningen openbaar aan iedereen aan te bieden.

Tot € 1400 per maand

De maatregel geldt voor huurwoningen met een kale huurprijs tot € 1.400 per maand. In het segment erboven blijft het wél mogelijk om zelf een nieuwe huurder voor te dragen. In dit segment is veel meer aanbod en komt verkapt sleutelgeld nauwelijks voor.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/vesteda-staakt-huurdersvoordracht-wegens-buitensporige-overnamekosten/