Kabinet wil ingrijpen bij huurverhoging vrije sector

huurverhoging

Het kabinet wil ingrijpen als volgend jaar de huren in vrije sector fors stijgen. Er is vorig jaar een wet aangenomen tegen exorbitante huurverhogingen, maar door de sterke inflatie lijkt de rekening volgend jaar alsnog enorm te kunnen oplopen voor huurders.

De wet bepaalt dat huurprijzen in de vrije sector niet exorbitant mogen stijgen. Een verhuurder mag het bedrag met inflatie plus maximaal 1% verhogen. Doel is om huurders te beschermen tegen extreme huurverhogingen. Nu de inflatie zo hoog is, kunnen huurders alsnog tegen een enorme verhoging aanlopen.

Minister wil lager maximum instellen

Minister Hugo de Jonge (Wonen) wil daarom een lager maximum kunnen vastleggen voor huurwoningen in de vrije sector. Hij overweegt de toegestane verhoging te beperken tot de inflatie, waarbij de ‘plus 1 procent’ dan vervalt. Huurders hebben al te maken met kostenstijgingen van bijvoorbeeld energie en brandstof en zouden in betalingsproblemen kunnen komen als ook de huren fors stijgen, aldus de minister.

Brandbrief Woonbond

De Woonbond stuurde al een brandbrief naar de Tweede Kamer waarin ze pleit voor een aanpassing van de wet. Als de prijzen door inflatie met 7% stijgen, mag de huurverhoging uitkomen op 8%. Wie voor een huurwoning in de vrije sector €1000 per maand betaalt, zou dan €80 in de maand extra kwijt zijn. De bond wil dat de inflatie wordt losgekoppeld van de huurverhoging, zowel voor de huren in de vrije sector als in de sociale sector.

In de Tweede Kamer lijkt er een meerderheid voor aanpassing van de wet. In februari diende Kamerlid Henk Nijboer (PvdA), die de wet bedacht, al een motie in voor een aanpassing. Die motie werd echter verworpen omdat de hele coalitie tegen stemde.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/kabinet-wil-ingrijpen-bij-huurverhoging-vrije-sector/