Financieel risico voor woningbezitter neemt af

woningbezitter

De financiële risico’s voor woningbezitters zijn afgenomen. Er staan bijna geen woningen meer onder water en in de afgelopen jaren werd de hypotheeklast ten opzichte van het besteedbaar inkomen steeds kleiner. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In Nederland hebben 4,5 miljoen huishoudens een eigen woning. Daarvan zijn er in de afgelopen jaren steeds minder onder water komen te staan. In 2020 was bij 270.000 huishoudens de waarde van de woning in 2020 lager dan de hypotheekschuld. Dit is zo’n 6% van de huiseigenaren.

Meer huizen onder water tijdens kredietcrisis

Na de kredietcrisis in 2008 was er een sterke stijging van woningen die onder water stonden. Dat aantal groeide van 12% in 2008 naar 33% in 2014. Omdat de huizenprijzen daarna weer stegen en er een aflossingsplicht is, daalde het aantal onder water staande huizen weer.

Lees verder onder de grafiek

woningbezitters

In 2020 was bij 8 op de 10 huishoudens de waarde van de woning hoger dan de hypotheekschuld. In 2014 had iets meer dan de helft van de woningbezitters een woning met overwaarde. Dat komt vooral omdat de huizenprijzen zijn gestegen. Daarnaast geldt sinds 2013 een plicht om af te lossen om het recht op hypotheekrenteaftrek te behouden. Dit zorgt voor een afbouw van de hypotheekschuld.

Van de woningbezitters heeft 17% (760.000 huishoudens) geen hypotheekschuld. Dit aantal is in de afgelopen jaren iets toegenomen.

Minder risico’s onder jongeren en lagere inkomens

Hoe hoger de hypotheekschuld, hoe groter het risico op betalingsproblemen. Dat risico is in de afgelopen jaren steeds kleiner geworden, signaleert het CBS. In 2011 was de hypotheekschuld 3,7 keer het jaarlijks besteedbaar inkomen. In 2020 is dit gedaald naar 3,1.

Vooral onder jongeren en lagere inkomens slinken de risico’s. Dit kan volgens het CBS te maken hebben met de strengere eisen die gelden voor het afsluiten van een hypotheek. Onder bejaarde leeftijdsgroepen is de verhouding hypotheekschuld en besteedbaar inkomen iets toegenomen.

Onderwaarde nog vooral bij jongeren

Daarnaast zijn er steeds meer woningen met overwaarde. Onder huizenbezitters jonger dan 45 jaar had 86% in 2020 een woning met overwaarde. In 2014 was dit nog 30%. Bij huishoudens tot 25 jaar was de waarde van de eigen woning in 72% van de gevallen hoger dan de hypotheekschuld. In deze groep is bij 15% sprake van onderwaarde. In 2014 was dit nog 62%.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/financieel-risico-voor-woningbezitters-neemt-af/