Algemeen

Huisbezitter ziet op tegen verduurzamingskosten, obstakels warmtepompplan

verduurzamen

Bijna de helft van de woningeigenaren wil binnen twee jaar zijn huis verduurzamen, maar ziet daarbij de kosten als probleem. Dat blijkt uit een enquête van ABN Amro. Intussen zijn er kanttekeningen bij de voorgenomen duurzaamheidsmaatregel van het kabinet om vanaf 2026 van hybride warmtepompen de norm te maken.

Bijna alle woningeigenaren (80%) zien het belang in van een duurzame woning, signaleert ABN Amro. Van de ruim 1800 Nederlanders meededen aan het onderzoek, zegt 42% de woning graag volledig gasloos te willen maken. 35% wil graag zonnepanelen plaatsen. De gestegen energiekosten zijn voor de helft van de respondenten een aanleiding om aan de slag te willen gaan met ingrijpende verduurzaming van de woning.

De bereidheid om te verduurzamen is er dus wel. De hoge kosten die ze verwachten door duurzame maatregelen zijn voor 47% echter een probleem. Daarbij komt dat er veel onbekendheid is over de financiële mogelijkheden die er zijn, zegt ABN Amro. Zes op de tien huizenbezitters is er bijvoorbeeld volgens de bank niet van op de hoogte dat de ze hun hypotheek kunnen verhogen om energiebesparende maatregelen te treffen.

Niettemin laten steeds meer mensen verduurzaming meefinancieren in hun hypotheek, zo blijkt uit cijfers van Nationale Hypotheek Garantie. Over het eerste kwartaal van 2022 ging het om 30% van de NHG-hypotheken. Bij de consumenten die hun NHG-hypotheek sluiten of verhogen om de bestaande woning te verbeteren, neemt 55,5% verduurzamende maatregelen. Vorig jaar was dat nog 36,8%.

Hybride warmtepompen

Om woningen te verduurzamen, heeft het kabinet heeft aangekondigd dat in 2026 hybride warmtepompen de standaard worden. Als de cv-installatie aan vervanging toe is, moet de woningeigenaar dus kiezen voor de duurzamere warmtepomp. De kosten van een hybride warmtepomp liggen rond de €5.000.

Voor de aanschaf van (hybride) warmtepompen is al subsidie beschikbaar. Tot en met 2030 heeft het kabinet €150 miljoen per jaar gereserveerd om woningeigenaren te blijven ondersteunen bij de aanschaf van een warmtepomp. Daarnaast is financiering mogelijk via het Nationaal Warmtefonds, met een rentetarief van 0% voor lage en middeninkomens.

Te weinig installateurs en warmtepompen

Een obstakel bij de uitvoering van de maatregel is dat er momenteel te weinig personeel is om zonnepanelen op daken te leggen en warmtepompen te installeren. Daarnaast zijn warmtepompinstallaties nu helemaal niet leverbaar, vertelt regiomanager John van den Dungen van Feenstra in een reportage van Nieuwsuur.

Het installatiebedrijf heeft zo’n 150 klanten op de wachtlijst staan. “Om die reden hebben we op dit moment ook even de verkoop stopgezet.” De levering van warmtepompen zou eind dit jaar weer op gang moeten komen, zegt Feenstra.

Daarnaast zijn niet alle woningen geschikt voor een hybride warmtepomp, zegt directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw. Dat erkent het kabinet ook wel, en er zullen uitzonderingen komen op de verplichting. “Maar wat zijn de uitzonderingen en hoe geef je dat vorm”, vraagt Van Hoek zich af. Soms past een installatie in een woning niet en ook is geluidsoverlast door de pomp voor sommige woningeigenaren een bezwaar.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/huizenbezitter-ziet-op-tegen-kosten-verduurzamen-obstakels-warmtepompmaatregel/