Stijging hypotheekrente lijkt iets af te vlakken

stijging hypotheekrente

De stijging van de hypotheekrente lijkt iets af te vlakken. Dat valt niet alleen af te lezen aan de weekstijging, maar ook aan het aantal renteverhogingen dat geldverstrekkers in een week doorvoerden.

Tussen 16 en 20 mei steeg de rente gemiddeld met 0,06%, ten opzichte van 0,15% de week ervoor. Geldverstrekkers voerden 26 renteverhogingen door. De week ervoor waren dat er 43, blijkt uit cijfers van De Hypotheekshop.

Tekst gaat verder na grafiek

Gemiddelde hypotheekrente; bron: De Hypotheekshop

Het afremmen van de stijging van de hypotheekrente houdt verband met de rente op de kapitaalmarkt (rente op staatsleningen, het ‘inkooptarief’ van de hypotheekrente), die de laatste weken vrijwel gelijk blijft. De grote mate van onzekerheid vanwege corona, de oorlog in Oekraïne en de inflatie houdt de financiële markten al tijden in haar greep.

Per saldo is de hypotheekrente inmiddels met bijna 2 procentpunt gestegen ten opzichte van het laagtepunt van september 2021. De rentestand bevindt zich daarmee op het niveau van begin 2015. Dat is nog steeds laag in vergelijking met zo’n tien jaar geleden, toen de rentes schommelden tussen de 4% en 6%.

Minder geldverstrekkers verhogen

De afgelopen week hebben iets minder geldverstrekkers hun hypotheekrentes verhoogd dan in de weken daarvoor. Dat meldt Van Bruggen Adviesgroep. Afgelopen week verhoogden ongeveer drie op de vijf geldverstrekkers hun rentes, terwijl dat de weken ervoor vier op de vijf of meer waren. Van Bruggen verwacht dat de komende week nog minder geldverstrekkers hun hypotheekrentes gaan verhogen.

Tekst gaat verder na grafiek

Gemiddelde renteontwikkeling met en zonder NHG; bron: Van Bruggen Adviesgroep

Geldverstrekkers willen niet laagste rente aanbieden

De verwachting is daarmee dat de rentes de komende tijd iets langzamer zullen stijgen. Tenminste als de marktrentes op het huidige niveau blijven en niet weer de stijgende trend oppakken. Van Bruggen meldt dat geldverstrekkers het wel nog altijd ‘super druk’ hebben met ‘de hausse van hypotheekaanvragen’ als gevolg van de snelle stijgingen van de laatste maanden’.

Omdat geen enkele geldverstrekker volgens Van Bruggen de laagste rente wil aanbieden, zal de stijgende trend van de hyptheekrentes naar verwachting iets langer aanhouden dan die van de marktrentes.

Een maand geleden steeg de hypotheekrente nog ongekend hard en leek het einde van de stijging nog niet in zicht.

De Hypotheker heeft een rekenvoorbeeld gepubliceerd over de invloed van de stijgende rente op de maximale hypotheek van een huishouden.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/stijging-hypotheekrente-lijkt-iets-af-te-vlakken/