Huurders betrekken eerste rookvrije appartementencomplex

rookvrij

In Almere is deze week een volledig rookvrij appartementencomplex door huurders betrokken. Wie het rookverbod overtreedt, verliest na een half jaar het huurcontract.

In en rond het complex van vijf woningen geldt overal een rookverbod. Roken mag ook niet op de balkons of de parkeerplaats. De huurders van deze appartementen in de vrije sector ondertekenen een contract voor zes maanden. Blijkt achteraf dat ze in die tijd het rookverbod (of een ander punt in de overeenkomst) hebben overtreden, dan volgt ontbinding.

Het gebouw aan de Monteverdistraat in de Muziekwijk is een initiatief van projectontwikkelaar Robert Oostmeijer van Kiekendief Vastgoed. Hij is actief lid van Clean Air Nederland (CAN), de belangenvereniging voor een rookvrije samenleving.

Oostmeijer kwam op het idee toen hij tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk tevergeefs zocht naar een rookvrije plek. “Op het strand, op de terrassen, boven en onder me op de balkons van mijn vakantiecomplex werd overal gepaft”, zegt hij in De Volkskrant. Zijn ergernis hierover bracht hem op het idee voor een rookvrij wooncomplex.

rookvrij
Het rookvrije appartementencomplex in Almere Muziekwijk. – Beeld: Kiekendief Vastgoed

‘Sociale controle is genoeg’

CAN ondersteunde het initiatief van Oostmeijer. De vereniging is niet bang dat huurders het verbod gaan negeren, zegt CAN-voorzitter Tom Voeten. Controle met camera’s is volgens hem niet nodig. Sociale controle is genoeg, zegt hij. “Zeker mensen die bewust rookvrij willen wonen, hebben een scherpe neus voor rook.” Voeten verwacht dat mensen bij het meldpunt van CAN aan de bel zullen trekken als ze merken dat hun buren toch een sigaret opsteken.

Groter rookvrij appartementencomplex

Het appartementengebouw is niet het enige rookvrije wooncomplex in Nederland. In Amsterdam staat een rookvrij wooncomplex voor studenten, dat eigendom is van een corporatie. Ook in Leiden wordt aan een soortgelijk gebouw gewerkt, zegt Oostmeijer. Maar het complex in Almere is wel het eerste particuliere initiatief. Volgens de ontwikkelaar is een ander lid van CAN bezig met de bouw van een veel groter appartementencomplex in Amstelveen, met 250 rookvrije woningen.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/huurders-betrekken-eerste-rookvrije-appartementencomplex/