Snelle stijging hypotheekrente na renteverhogingen

stijging hypotheekrente

De hypotheekrentes zijn deze week plotseling verder gestegen, in navolging van de sterk opgelopen rentes op kapitaalmarkten. Dat signaleert Van Bruggen Adviesgroep.

De stijging van rentes op kapitaalmarkten heeft sterk te maken met economische onrust en de hoge inflatie. De Europese Centrale Bank (ECB) besloot in reactie daarop om de beleidsrentes in juli met een kwart procentpunt te verhogen.

Op de kapitaalmarkt neemt de druk toe om hogere rentes te vragen voor obligatieleningen, om de koopkrachtwaarde van die leningen niet te laten eroderen. Dit is onder meer te zien bij de stijgende rente voor tienjarige staatsleningen in Nederland, die woensdag 1,98% bedroeg. Dat is een stijging van meer dan 0,5 procentpunt in de eerste twee weken van juni. De aankondiging van de ECB om per juli haar belangrijkste rentetarief, de  depositorente, met een kwart procent te verhogen, zorgde voor onrust op de kapitaalmarkt.

Het doel van die renteverhoging is om de vraagkant van de economie te beïnvloeden. Door de rente te verhogen wordt het aantrekkelijker om te sparen en minder aantrekkelijk om te investeren. Minder vraag van consumenten moet leiden tot minder snelle prijsstijgingen.

Geldverstrekkers volgen

Als gevolg vliegen de marktrentes met enkele tienden omhoog en geldverstrekkers volgen met hypotheekrenteverhogingen. “En daarbij moet we bedenken dat nog niet eens alle geldverstrekkers renteverhogingen doorvoerden, terwijl de gemiddelde hypotheekrentes al met ongeveer 0,2% omhooggaan”, stelt Van Bruggen. Sommige geldverstrekkers verhoogden deze week al twee keer, met als uitschieter een geldverstrekker die voor een aantal rentevaste periodes de rente in één keer met 0,7% verhoogd, meldt de adviseur.

Tekst gaat verder onder grafiel

Beleggers geloven overigens niet dat de renteverhoging leidt tot het snel inperken van de inflatie. Op de financiële markten werd dit gezien als een vrij lauwe poging om de inflatie in de eurozone te beteugelen, die meer dan 8% bedraagt.

De hypotheekrente, die tot voor kort historisch laag was, stijgt al een tijdje. In mei leek de stijging juist iets af te vlakken.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/snelle-stijging-hypotheekrente-na-renteverhogingen/